A berlini sajtó Apponyiról és a magyar-német viszonyról

Berlin, november 25.
Stein professzor Apponyi Albert gróf berlini tartózkodása alkalmából vasárnap este fogadóestélyt adott, amelyen a berlini diplomáciai testület számos tagja is megjelent. Ott voltak az estélyen a berlini társadalmi, politikai és kereskedelmi élet kiválóságai is. Apponyi a "Germania" vasárnapi számában részletesen nyilatkozik a magyar-német viszony aktuális kérdéseiről és többek között a következőket mondja:
- Németországnak is érdeke az erős Magyarország, amely oly hosszu időkön át volt Nyugat védőbástyája a Kelettel szemben. Magyarország örömmel látja Németország ujjászületését és hisz abban, hogy Ausztria és Németország egyesülni fognak, hiszen ez a természeti törvényekből folyik, amelyeknek érvényesülését nem lehet föltartóztatni. Nem osztom azoknak az aggodalmait, akik ebben veszedelmet látnak Magyarországra nézve.

- A nyugatmagyarországi kérdés békés megoldást fog nyerni, ha majd elérkezett ennek az ideje; addig sokkal jobb, ha nem bolygatjuk ezt a kérdést. A balkáni helyzet egyelőre még nagyon bizonytalan, csak az biztos, hogy erős szerződéses viszony áll fönn Magyarország és Olaszország között, amely a volt ántántállamok közül egyedül nyujtott Magyarországnak segitőkezet. Németország és Magyarország jövőjét homály boritja, de egyet már előre meg lehet mondani: Európa egyszer kénytelen lesz politikai viszonyait revizió alá venni, vagy pedig nem lesz többé Európa.

Az egész berlini sajtó rendkivül figyelemmel foglalkozik gróf Apponyi Albert szombati előadásával és "az agg és oly fiatalosan erőteljes nagy magyar államférfiunak" őszinte és meleg elismeréssel adóznak. Kivétel nélkül megállapitják, hogy Apponyi fejtegetései a népes hallgatóságban milyen mély benyomást keltettek.

A "Vossische Zeitung" ezeket irja: Egy 82 esztendős férfi, aki nélkül Magyarország épp oly kevéssé képzelhető el, mint Svájc az Alpok nélkül, vagy Franciaország Páris nélkül. Egyike azoknak a ritka személyiségeknek, akiknek az aggkor szinte legendás méltóságot ad. Szavaiból kihangzik annak az államférfiunak kétkedése, aki becsüli ugyan a szerződések jelentőségét, de nem becsüli tul. Az erős és egyhangu tetszés mindenekelőtt azzal a személyiséggel szemben nyilvánult meg, aki 82 éves korának sötét tapasztalatai után is sikra száll a béke eszményéért.