A Ferencváros megnyerte a Középeurópai Kupát

A fáradt Ferencváros 5:3-ra kapott ki Bécsben a Rapidtól, de 10:6-os gólaránnyal így is megnyerte a Középeurópai Kupát.

Csődöt mondott a ferencvárosi védelem, Kohut pedig a mezőny legrosszabb embere volt, - Takács I-et az olasz Carraro túl szigorúan kiállította. – A magyar gólokat Kohut, Szedlacsek és a magyar csapat egyetlen kiváló játékosa, Turay rúgta.

Rapid – Ferencváros 5:3 (3:2)

Hohe Warte – 25 ezer néző – Biró: Carraro (olasz).
A Középeurópai Kupa színjátékának utolsó fölvonása után csalódottan oszlott szét a Hohe Warte-pálya 25.000 főnyi nézőserege. A finálé valóban nem volt méltó a nagy díjhoz és a küzdő csapatokhoz. A közönség fölfokozott várakozása csak részben teljesedett.

Győzött a Rapid, győzelme azonban korántsem volt olyan megsemmisítő, hogy a Ferencváros nagy gólelőnyét behozhatta volna, a stílus pedig, amellyel diadalmaskodott, egyáltalán nem válik dicsőségére. A Ferencváros vasárnapi játékával nem igazolta félelmetes jóhírét, amely megelőzte.

Derekas igyekezettel, de, sajnos, gyöngén játszott ez a csapat és ha a Rapid minden kínálkozó gólhelyzetet kihasznált volna, most szomorú szenzációról számolhatnánk be. Szerencsére a Rapid nem az a csapat, amely jelenlegi összetételben túlságosan veszedelmes tudna lenni.

A Ferencváros kezd és Koszta már az első percben kornert ér el. A labda Turay lábára pattan, azután játékosról-játékosra közeledik a kapuhoz. Mindenki gólt lát már a Rapid hálójában, amikor Schramseis fölszabadít.

Az osztrákok támadással válaszolnak a kimaradt gólhelyzetre és már az első percekben kitűnik, hogy gyorsabbak magyar ellenfeleiknél. „Hoppauf Rapid!” – bíztat a közönség és a biztatás szinte kibírhatatlan orkánná erősödik, amikor az 5. percben Kirbess a tehetetlen Amsel hálójába gólt rúg.

A 10. percben alkalom nyílik a kiegyenlítésre, de Kohut lekési. A 12. percben Bukovi-Takács-Koszta-Szedlacsek – összjáték után Kohut kapu fölé lő. A 13. percben ismét Kohut hibáz. A Rapid átveszi a támadás irányítását. A Ferencváros szinte szóhoz sem jut és a 30. percben már a második Rapid-gól táncol Amsel hálójában.

Ezt is Kirbess lőtte. Amsell nem is próbálta védeni a helyezett lövést. Végül a 33. percben Bukovi Szedlacsekhez passzol, majd Takácstól Kohuthoz kerül a labda, aki a jobb sarokba gólt lő 2:1. A 35. percben Turay szép fejes góllal kiegyenlít, de a 38. percben Kuthan kiadásából Horváth góljával megint a Rapid jut vezetéshez.

A második félidőben fokozódnak az izgalmak. A 3. percben Amsel kiejt egy labdát, a labda lábról-lábra jár a magyar kapu előtt, az utolsó percben tisztáz Takács I. Ez volt a világ legnagyobb gólhelyzete. A 4. percben Fuhrmann kornert vét, a kornerlövésből Kuthan gólt fejel. 4:2.

A 6. percben Carroro túlzott szigorral Turay hendsze miatt a tizenhatosról szabadrúgást ítél. Hiába áll falanszot a magyar csapat. Wessely labdája olyan erővel megy a kapuba, hogy még a hálót is kiszakítja. 5:2.

Most lép akcióba a Rapid közönsége, amely állandóan számolja, hogy hány gólt kell rúgnia a csapatnak, hogy a kupát megnyerje. A 11. percben Kuthan offszájd gólját természetesen nem adják meg. A 12. percben Koszta megsérül. Frühwirt föl akarja segíteni, de Koszta ellöki magától és így újból alkalmat a közönségnek a tüntetésre.

A 18. percben Takácsot fölvágják, aki csakhamar visszaadja a kölcsönt. A fault miatt kiállítással lakol és Turay megy bekkelni. A kiállítást idegcsillapítónak szánta a bíró, de olaj volt a tűzre. Újabb és újabb sértések érik a magyar csapatot, botok, öklök emelkednek a levegőbe és a sajtópáholyban gúnyosan mosolyognak.

Tíz emberrel játszik a Fradi, de azért a 34. percben mégis gólt ér el. Csodaszép Koszta-Bukovi-Takács II. összjáték után Szedlacsek rúgja a jobb sarokba.

A Ferencváros most csak az eredmény megtartására törekszik és miután a Rapid tíz ember ellen sem tud javítani az eredményen, a magyar csapat a Középeurópai Kupa győzteseként hagyja el a pályát. Mérkőzés után a Rapid nagy öltözőjében adta át Fischer igazgató, a kupabizottság alelnöke a Ferencvárosnak a trófeát.