Amanullah király röpülőgépen elmenekült az afgán fővárosból

Páris, december 20.
A Quai d’Orsayra a beludzsisztáni Quélában székelő francia konzultól távirati jelentés érkezett, amely szerint Amanullah afgán király családjával együtt elmenekült Kabulból és Kandahárba érkezett.

New Delhi, december 23.
(A Reuter-ügynökség jelentése.) Négy európai nőt, három gyermeket és 14 indiai nőt röpülőgépeken Kabulból Pesavarba szállítottak. Más követségek is hasonló célokra kérték Nagybriatannia jószolgálatait. Elterjedt hirek szerint az afgán udvar Kandahárba költözik, ahol Amanullah hathatóbb támogatást találhat a déli államok részéről.

London, december 23.
Miután vasárnap olyan hirek terjedtek el, hogy Afganisztánban Amanullah királyt a fölkelők erősen szorongatták és hogy a király elmenekült Kabulból, több nagy londoni lap kérdést intézett az afgán szövetséghez, hogy mi igaz ezekből a riasztó hirekből. A követség eleinte azt a választ adta, hogy semmiféle ujabb értesülést nem kapott Afganisztánból, később pedig hivatalos jelentést adott ki, amely szerint az afgán király csapatai a fölkelőket teljesen leverték és visszavonulásra kényszeritették.

Mivel az elmult héten a londoni afgán követség már több ilyen jelentést tett közzé, amelyekre utóbb az események rácáfoltak, a hétfőn megjelenő angol lapok azt a kommentárt füzik hozzá, hogy nem volt módjukban a jelentés tartalmát ellenőrizni és rámutatnak ezzel szemben a Reuter-ügynökség ama táviratára, amely szerint az afgán udvar röpülőgépen elhagyta Kabult és pánikszerüen Kandahárba utazott.

A „Daily Herald” arról számol be, hogy a király délfelé való menekülése közben fölkelőkkel találkozott s csak a véletlennek köszönhető, hogy nem került fogságba.

A „Newyork Herald” viszont arról kapott táviratot, hogy délen erős királypárti csapatokkal találják szembe magukat a fölkelők.

Az itt gyülekező királypárti katonaság tankokkal néhány röpülőgépet és gázbombákkal van fölszerelve, amelyeket Amanullah európai utján Németországban és Angliában kapott ajándékba.