Megnyomorított kisértet

Szüdöki Gyula lakatosmesternek hat inasa van, kik a Soroksári utcza 66. számu ház pinczéjében levő lakatos műhelyben alszanak.

Az inasok közül kettő, Praszter János és Mihály két törökbálinti sváb fiu, kik roppant babonások és szörnyen féltek a kisértetektől. Ezért aztán az inasok közül Gozsula György nevű fiu elhatározta, hogy alaposan megtréfálja két társát.

Éjféltájban magára öltött egy fehér lepedőt, valahonnan előkerített egy ócska harangot, azt tizenkétszer megkongatta, majd belépett a fiuk szobájába. Nagyobb hatás kedvéért az összebeszélt inasok is remegtek és nyöszörögtek a kisértet láttára.

A két Praszter fiu felállt ágyában és imádkozni kezdett. A kisértet ezalatt közel ment hozzájuk és megczibálta a hajukat. De már erre mégis föltámadt bennük a hírhedt verekedő kedv, melylyel csak a sváb henczeghet és minden további nélkül, a nagyobb Praszter fiu az ágy mellől felkapta a rézből való gyertyatartót és kisértet fejéhez vágta.

A kisértet erre hangosan jajgatásba tört ki, a földhöz vágta magát, mert a gyertyatartó a szó szoros értelmében kivágta Gozsulának a jobb szemét. Az István-kórházba kellett szállítani, hol élet és halál közt fekszik.