Lengyel István (1851-1903)

A hazai természettudományi mozgalmakban érdemes munkát végzett Lengyel István, a természettudományi társulat irodaigazgatója és pénztárnoka, a ki április 13-án meghalt.

Buzgó tisztviselője volt a társulatnak több mint 30 évig s a természettudományi irodalomban, az ismeretek népszerűsítése terén is sikerrel működött.

Lengyel István 1851-ben született az abaújmegyei Kézsmárkon. Középiskoláit a sárospataki kollegiumban végezte, a budapesti egyetemen és a műegyetemen pedig mathematikai és fizikai előadásokat hallgatott.

Eredetileg tanári pályára készűlt, de 1872-ben mint titkársegéd a Természettudományi Társulat szolgálatába állott s azóta e nagy hatással működő tudományos társaság életénak szentelte munkásságát.

1886-ben irodaigazgató lett, 1892-ben pedig ezenfelül a pénztérnoki teendőket is reábízták. Hivatását lelkiismeretesen, kitartással és buzglommal teljesitette s neki is része van abban, hogy a társulat mindinkább felvirágzott s ma már a hasonló társasulatok közt az első sorban áll.

Lengyel István kivált a hetvenes években az irodalomban issokat dolgozott a természettudományi ismeretek terjesztésén; részint az akkori napi- és szaklapokba, részint a *Természettudományi Közlöny*-be sok értekezést, ismertető közleményt írt; ez utóbbi folyóirathoz 1884-ben terjedelmes betűrendes tárgymutatót is készitett s adott ki.

Több mint 25 éven át ő irta az elhunyt tudódok nekrológját a *Természettudományi Közlöny* számára.

Temetésén teljes számmal jelent meg a természettdományi társulat választmánya, melynek nevében Paszlavszky József titkár búcsúztatta el.