Magyarország virágos növényei

A Természettudományi Társulat, mely már oly sok derék munkával gyarapította természetrajzi irodalmunkat, a tagjai körében nyilvánúlt óhajtásokra elhatározta, hogy főleg színes képei kedvéért is, hazai viszonyainkhoz képest átdolgozva, magyarúl kiadja a Hoffmann Károly jeles német Növényatlaszát; e munkálattal Wagner János aradi tanárt, a revizióval pedig Mágócsi-Dietz Sándort bízta meg.

Wagner János azonban úgyszólvánúl magyar növénytani képeskönyvet írt, mert hazánknövényzete nagyon különbözik a németországitól s a Hoffmann leirásait sokszor szükség volt pontosabbal, bővebbel helyettesíteni.

Így aztán a magyar munkajóval terjedelmesebb lett, mint a német. Míg emez csak 875 növényt ismertet, addig a magyar kiadás 1265 növényt mutat be, ezekívül számos eredeti kép is pótolja a német kiadás hézagait.

A könyv valóban kitűnő munka s már csak nagyszámú sikerűlt képeivel is kivált kezdőknek nagy segítségére lehet az egyes növények megismerésében. 582 szövegközi képen kívűl 375 színes növénykép van benne.

A negyedrét alakú könyv, mint a természettudományi könyvkiadó vállalat XI-ik (1902-1904) cziklusának II-ik kötete jelent meg.