A budai hegyeken és az ujpesti vasuti hidon át fut be a bánhidai 100.000 voltos vezeték a fővárosba

A dunántuli villamoscentrálé áramának régóta huzódó átvétele ügyében, mint beavatott helyről értesülünk, végre létrejött a megállapodás a centrálé és a főváros között. A főváros átveszi a százmillió kilowattórát, amelyről az eddigi tárgyaláson annyi szó esett s ezzel biztositja a dunántuli elektromos centrálé részére azt a nagyszabásu, hatalmas felvevőképességü fogyasztópiacot, amely nélkül az áramtermelés rentabilitása nem lenne elérhető.

A megállapodás részleteiről eddig csak az átveendő áram mennyisége dolgában jutott a szakkörök tudomására biztos információ, az egységár és az eljárási módozatok tekintetében még nincs véglegesen kialakult egyesség. Különös érdeklődésre tarthat számot az az információ, amely százmillió kilowattóra árammenyiség átvétetének müszaki lebonyolitására vonatkozik.

Értesülésünk szerint ugyanis a bánhidai erőmüből kiinduló, százezer voltos vezeték a budai hegyeken át az ujpesti összekötő vasuti hidhoz fut. A vezetéket keresztülviszik a hidon, aminek az a következése, hogy a hidat megfelelő oldalépitménnyel látják el erre a célra, tehát jóelőre a legmesszebbmenő módon elejét veszik annak, hogy a járókelők testi épsége vagy pedig a vasuti és telefonforgalom biztonsága veszedelembe kerülhessen.

A vezeték innen észak-déli irányban, a Ganz Danubius hajógyári telepe mellett, nagyjából a Duna vonalán fog haladni és egy transzformátor állomásban végződik, amelyet a Meder-utca vonalában vagy ahhoz közel épitenek meg. Itt a Bánhidáról érkező százezer voltos áramot tizezer volt feszültségre alakitják át. A transzformátor állomástól tápláló kábelhálózatot fektetnek a Beszkárt Révész-utcai telepéhez, ahol uj kapcsolóállomás létesül ennek az az összekötő vezetéknek, továbbá a szükséges biztositó berendezésének fogadására. 

A Meder-utca környékén épitendő transzformátor állomásról ezenkivül tizezer és harmincezer voltos kábelvezeték is épül, még pedig az Elektromos Müvek transzformátor állomásához. Ezt az állomást a fővárosnak a Tutaj-utcai, meglévő telepénél épitik és ennek az uj, hatalmas elektromos münek transzformátor állomása révén a bánhidai centrálé áramát bekapcsolhatják majd a főváros tizezer, illetve harmincezer voltos kábelhálózatába is. 

A fővárosi Elektromos Müvek kelenföldi telepe tehát parallel fog dolgozni a centrálé átalakitott áramával és párhuzamosan látja el a város energiaszükségletét. A Meder-utca környékén épitendő transzformátor állomás, mint értesülünk, három darab, huszezer kilowatt ampéres transzformátorból fog állani. Szakkörökben magától értetődőnek tartják, hogy a transzformátorokra magyar gyár kap megbizást, annál is inkább, mert ezzel a megrendeléssel hosszu időre sikerül biztositani elektromos gyáraink foglalkoztatását és ezen keresztül ezer és ezer ember kenyerét.