Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány szolgálatában

A repülőgép, a rádió és a villanyvonat korszakában csak természetes, mérföldes lépésekkel haladnak előre azok, a tudományok is, amelyek az ember lelkivilágával és mindazokkal a körülményekkel foglalkoznak, amelyek az emberi lélek sajátosságait tükrözik vissza. Ezek közé a tudományok közé tartozik a grafológia és az írásvizsgálat tudománya is, amelynek egyrészt a kriminalisztikában, másrészt a patológikus jelenségek vizsgálatánál van rendkívüli fontossága.

A magyar írásvizsgáló és tudományos grafológusok közül kétségtelenül Fischof Gyula, a budapesti királyi törvényszék hivatalos írásszakértője érte el a legkiválóbb eredményeket. Fischof Gyula, aki az Erdélyi-perben adott szenzációs véleményével egyszerre az érdeklődés középpontjába került, már régen azok közé a szakemberek közé tartozik, akiket a külföld is évek óta méltányol.

Laboratóriumában látogattuk meg ezt a kiváló szakembert, aki valóban úttörő jelentőségű eredményekről számolt be. Mikroszkópok, fotografáló-gépek és ismeretlen rendeltetésű műszerek között ülve, híres bűnesetek emlékeit eleveníti fel Fischof Gyula.

-A bíróság rendszerint két esetben veszi igénybe az írásszakértőt mondja Fischof Gyula: - az írások azonosításánál, illetve agnoszkálásánál és az okmányok eredeti tartalmának meghamisításánál, vagyis amikor az írásszakértőnek kell eldöntenie, hogy a kérdéses okmány, amely a per fontos dokumentuma, hamisítvány-e, vagy sem.

A tudományos írásvizsgálat kiindulási pontja ugyanis az a megdönthetetlen tény, ahogy nem létezik két teljesen és minden részletében megegyező arc, nem létezik két teljesen és minden részletében megegyező írás sem. Az orvosi tudomány már régen elismeri, hogy az írás tevékenységénél nem a kéz, hanem az agy játssza a fontosabb szerepet és ez adja a magyarázatát annak, hogy az ember egyéniségének jellegzetes vonásai miért domborodnak ki sajátosan az írásában is.