Trockijt azért számüzték, hogy átvegye Európában a kommunista propaganda vezetését

Páris, február 3.
Az „Echo de Paris” a stockholmi „Tidingen” nyomán szenzációs kombinációt közöl Trockij állítólagos kiutasításának indítóokáról. A lap szerint Trockij kiutasítása puszta komédia, a valóságban Trockij azért utazik Berlinbe, hogy átvegye a III. Internacionéle megbizásából a kommunista világpropaganda vezetését.

Trockij föladata az Oroszországgal szomszédos államok forradalmositása és bolsevizálása lesz, Trockij állítólagos kiutasítása eszerint csupán manőver volna, amelynek az a célja, hogy a külföldi államok figyelmét eltereljék a tulajdonképeni célról.

Egy másik verzió szerint Stalin a sulyosan beteg Trockijt azért küldi el Oroszországból, hogy esetleges haláláért a felelősséget elhárítsa magáról.

Más hirek szerint Trockij Stalin meg akarja gyilkoltatni és hiveit börtönbe csukják Moszkvában.

Berlin, február 3.
Kommunista lapok arról adnak hirt, hogy Trockij vonakodott Oroszországot elhagyni, ezért erőszakkal távolították el. Stalinnak állítólag az a szándéka, hogy Törökországban meggyilkoltassa Trockijt. Éppen ezért Trockij hívei ellenreakciót akarnak kezdeni, hogy megvédjék vezérük életét.

London, február 3.

A „Daily Express” moszkvai jelentése szerint Trockij nem Sztambulba, hanem Angorába megy. Kemal pasa attól tart, hogy Trockij ellen gyilkos merényletet követhetnek el, ezért ugy rendelkezett, hogy Trockij Angorában a szovjetkövetségen, tehát szovjetterületen tartózkodjék. Trockij máshová is mehet ugyan, de utján mindig két fegyveres gárdista fogja kísérni, még pedig egy orosz és egy török.

A „Morning Post” rigai tudósítója ugy tudja, hogy Trockij engedélyt kapott ugy Németországban mint Törökországban való letelepedésre. Németországba inkognitóban és hamis utlevéllel érne és két titkár kisérné, akik állandóan őriznék és minden mozdulatáról értesítik Moszkvát. A szovjet külképviseleti szerveinek szigoruan megvan tiltva, hogy Trockijjal bárhol is érintkezzenek. Egy másik hir szerint a szovjet a legváratlanabb, hirtelen elhatározással utasította ki Trockijt, aki családjával utban van Sztambul felé és jelenleg Odesszába ért nagyon erős födözettel.

Trockij sorsát Moszkvában a legfeszültebb figyelemmel kisérik. Az utóbbi napokban Trockij 80 hivét tartóztatták le Moszkvában, köztük számos Cseka-tisztviselőt. Közülük hatot már agyonlőttek. Karkovban a vörös hadsereg 16 tisztjét tartóztatták le, Zinovjevet és Kamenevet pedig sürgősen Moszkvába hivták, ahol ostromállapothoz hasonló viszonyok uralkodnak.