Rövidek

Az amerikai szenátus elitéli a fegyverkezési versenyt
Newyork, február 3.
Norris szenátor a flottaépítési javaslat tárgyalása során a szenátusban nagy beszédet tartott, amelyben kijelentette, hogy véleménye szerint az uj világháboru elkerülhetetlen, ha az államok fegyverkezési versenye az eddigi mértékben tovább folyik.

Norris követelte hogy töröljék a flottaépítési javaslat tárgyalása során a szenátusban nagy beszédet tartott, amelyben kijelentette, hogy véleménye szerint az uj világháboru elkerülhetetlen, ha az államok fegyverkezési versenye az eddigi mértékben tovább folyik. Norris követelte, hogy töröljék a flottaépitási javaslatnak azt a pontját, amely bizonyos szám éven keresztül kötelezővé teszi a cirkálók építését.

Az Egyesült Államoknak jó példával kell elöljárniok és a fegyverkezést be kell szüntetniök.

A külföldön a 15 uj cirkáló építését nem értelmezhetik másként, csak ugy, hogy Amerika a Kellogg-féle paktum megszegésétől tart. „Miért építünk uj cirkálókat – kérdezte a szenátor – amikor arra köteleztük magunkat, hogy a jövőben minden vitás kérdést döntőbiróság elé viszünk?” Hasonló értelemben szólalt föl a vitában több más szenátor is. A szónokok egy része Japánt és Angliát vádolta azzal, hogy folytonos fegyverkezésük által kényszeritik Amerikát uj hadihajók építésére. A képviselőházban Fosh képviselő inditványt nyujtott be, amelyben ujabb leszerelési konferencia egybehivását követeli.

Szocialisták tartják a walesi herceget

Londonból jelentik: A „Daily Herald” hosszabb cikkben foglalkozik a walesi hercegnek a bányavidéken tett utazásával. Skót bányatulajdonosok körében – irja a lap – azt beszélik a walesi hercegről, hogy vonzódik a szocializmus felé. A herceg a bányavidéken szerzett tapasztalatait megbeszélte Baldwin miniszterelnökkel és annak a nézetének adott kifejezést, hogy az alacsony munkabéreket emelni kell.

A német birodalmi gyülésen a kommunisták és nacionalisták tiltakoztak a Kellogg-paktum ellen

Berlinből jelentik: A birodalmi gyűlés szombati ülésén tárgyalta a Kellogg-paktumot. Stresemannn külügyminiszter rövid beszédben elfogadásra ajánlotta a szerződést. Amikor Stresemann arra hivatott, hogy a háboruról, mint politikai eszközről való lemondás Briand szerint erkölcsileg lehetetlenné fog tenni minden háborut, a kommunisták azt kiáltották: „Képmutatás!”"Hogy beszélhetnek önök képmutatásról – válaszolta Stresemann -, amikor éppen a szovjetkormány sürgeti legtürelmetlenebbül a Kellogg-szerződés ratifikálását!"

Gróf Reventlow a nacionalisták, Stöcker képviselő pedig a kommunisták nevében tiltakozott a Kellogg-paktum ratifikálása ellen.

Mussolini Viktor Emánuel királyt a római szent birodalom császárává akarja koronáztatni al a kibékülés után
Páris, február 10.
„Chicago Tribune” jelentése szerint Mussolininak az a terve, hogy a Vatikánnal való megegyezés után immár a pápától ellenszolgáltatásképen azt kéri, hogy Viktor Emánuel olasz királyt „a római szent birodalom császárjává” koronázza.

A római szent birodalom visszaállításával is dokumentálná Olaszország hatalmának megnövekedését.

Bombayban az összeütközések tovább tartanak
Bombay, február 10.
A Wolf-ügynökség jelenti: A helyzet itt ma este valamivel nyugodtabb, de a vezető körök és a hatóságok nézete szerint a feszültség nem csökkent. Az összeütközések ugyanazokban a kerületekben, mint eddig, tovább tartanak. Este 6 óráig hatvan embert szállítottak a kórházakba. A hatóságok megtiltották, hogy ötnél több ember együtt legyen. A katonaság támogatására miliciót létesítettek.

Bolivia uj háborut kezd Paraguay ellen
Newyork, február 17.
Paraguay washingtoni követe vasárnap közölte a külügyminiszterimmal, hogy Bolivia csapatai a Grand Chaco területén ujabb offenzivára készülnek. A követ kormánya nevében aggodalmának adott kifejezést afölött, hogy a paraguayi csapatok valószinüen kénytelenek lesznek a boliviai támadással szembeszállni, aminek következtében ujabb háborus viszály elkerülhetetlen lesz.

Lengyelországnak Németországgal szemben nincs támadó vagy hódító szándéka
Varsó, február 17.
 Zalesky külügyminiszer egy angol hirlapíró kijelentette, hogy a lengyel kormányosnak Németországgal szemben támadó vagy hódító szándéka nincs. A lengyel kormány mindent elkövet, hogy a két nemzet között megegyezést és együttmüködést hozhasson létre és kész arra, hogy Németországgal olyan szerződést kössön, amely mindkét állam területi integrálását kölcsönösen biztosítja.

Ha Trockij Európába merészkedik, egy hét mulva temetésére kerül a sor - írja a párisi orosz emigráció lapja
Páris, február 24.
Trockij tudvalevően néhány nap előtt menedékjogért folyamodott a berlini kormányhoz. A Párisban megjelenő antibolsevista lapok ennek a hirnek kapcsán azt hirdetik, hogy ha a bolsevista vezér csakugyan Berlinbe utazik, napjai meg vannak számlálva, mert a külföldre menekült orosz emigránsok csak az alkalomra várnak, hogy bosszut álljanak rajta, aki Leninnel együtt földönfutóvá tette őket. A párisi orosz emigránsok lapja, a „Dni" azt írja, hogy ha Trockij Európába merészkedik, nem telik bele egy hét és temetésére kerül a sor.