Koncentrációk az iparban

Az ipari koncentrációk terén, ugylátszik, a vegyi iparban halad előre legerősebben ez a folyamat. Alig egy évvel ezelőtt hozták tető alá a Hungária-mütrágya és a Spódium fuzióját és máris ujabb koncentrációkra vonatkozó hirek vannak forgalomban az Angol-Magyar Bank körében.

A Hungária már évek óta erős versenyben állt a Fémkereskedelmi részvénytársasággal, amely az Orion rézvitriol részvénytársaság részvényeinek száz százalékát tartja tárcájában. Rézvitriolfogyasztásunk mintegy 900 vagon körül ingadozott, a két gyár termelése pedig 1200 vagonra tehető és jóllehet, még három kisebb, 500 vagon teljesitőképességü gyárunk is van, a küzdelem természetszerüleg a két legnagyobb vállalat közt folyt.

A szóbanforgó ipar alaptermékei a réz- és a kénsav, amelyek az árakat döntően befolyásolják, a Hungária maga gyártja az utóbbit, mig a Fémkereskedelmi a rézérceket termeli. A rézáruk emelkedésével a Hungária a kénsavpiac fölötti uralmának előnyeit jórészt elvesztette és ezért indokoltnak látja a Fémkereskedelmivel való megegyezést, amihez hozzájárultak azok a kedvező tapasztalatok, amelyeket a patronizáló intézet tavalyi fuzióival szerzett.

Ez az oka, hogy most a Hungária és a Fémkereskedelmi közt komoly tárgyalások indultak meg a fuzió érdekében, amelyek, minden jel szerint, eredményre fognak vezetni.