A csodamacska

Los Angeles, 1928 december

Hollywood a furcsaságok Mekkája itt vannak a világ legszebb leányai, a legrútabb nyomorékjai és alig van ország, ahonnan ide ne zarándokolnának a leányok és a férfiak, hogy híresek és gazdagok legyenek. Az elhelyező irodákban rendkívül sok púpos, sánta, majomszerű nyomorék vár filmszerződésre és gyakran megtörténik, hogy ezek könnyebben kapnak állást, mint a szép leányok, mert az utóbbiakból túlsok van a filmvárosban.

És nemcsak sok furcsa embert, hanem még több furcsa állatot lehet Hollywoodban találni. Az emberek nem is sejtik, hogy a filmgyárakban mennyi állatot foglalkoztatnak és hogy Hollywoodban milyen nagy kereslet van, ahol szakemberek idomítják a filmállatokat, de emellett egy sereg állatkölcsönző intézet is működik itt és ezek mind igen nagy haszonra dolgoznak. Az ügyes állatoknak mindig akad munka a filmvárosban és ezeket sokkal jobban megfizetik, mint az embereket…

Az idomított állat a legbiztosabb tőke és ezért természetes, hogy az állattulajdonosok féltékenyen őrzik ezeket az állatokat és „kívánatra házhoz szállítják őket”.

Egyszer két fiatal nővér elindult Észak-Kalifornia egyik kis falujából a filmvárosba, hogy a stúdiók világában karriért csináljanak. Hollywoodban azonban nem volt szerencséjük, statisztaszerepet sem kaptak és már éhezni kezdtek, amikor egy napon elhatározták, hogy hazautaznak és soha többén nem gondolnak a filmre. Az utolsó napon azonban különös kalandjuk támadt.

Csúnya, esős nap volt és ők fáradtan mentek hazafelé a filmstudióból, ahol munkát kerestek, amikor az országúton egy beteg, fiatal macskát találtak.

A macskát hazavitték és amikor otthon megetették, észrevették, hogy a kis állat mulatságos mutatványokat tud végezni. A két leány rögtön nekiállt és idomítani kezdte a macskát és egy hét mulva már jelentkeztek is az egyik filmgyárban, ahol bemutatták az állat „tudományát”. A gyárban azonnal „leszerződtették” a macskát és napi huszonöt dolláros „gázsit” adtak a két leánynak a négylábú sztár szerepléséért.

A csodamacska azóta már sokszor szerepelt a mozivásznon és igen szép hasznot hajt két gazdájának. A két leány ha statisztál, csak napi tíz dollárt kap, míg a macska huszonötöt…

Azóta a két fiatal leány már több mint egy tucat macskát idomított és ma senki sincs Hollywoodban, aki „okosabb” cirmost tudna szállítni a filmgyárnak, mint a két vidéki leány.