Párisi divat-notesz

Páris, január 10.

Fekete tulnyomóan a divat. a smart párisi hölgyek ötven százaléka lámpagyujtáskor feketébe öltözik: moire- és failleselyembe, crébe-satinbe és crépe de chinébe.
-
A feketén kívül a következő szinek divatosak: rózsaszines barack, tojáshéjszin, halványsárga és alkonyati égkék. Vannak azonban, akik tiszta, ragyogó fehérbe vagy lángoló cseresznyeszinbe öltöznek. Ezeket a szineket és árnyalatokat azért kedvelik a párisi nők, mert kitűnően érvényesitik a barnás, lesült bőrt, amely divat maradt egész télen s amelyet mesterséges sugarakkal „prolongálnak”.
-
Paquin fekete vagy fehér crépe-satin derékhez tüllszoknyákat alkalmaz, agy sikerrel.
-
Dinerruhák a legdivatosabbak csipkéből, crépe-georgetteből vagy crépe romainből s a kiegészítő esti köpeny velükjár. A legujabb az, hogy taffetas-ruhát is viselnek s a kiegészítő köpeny ilyenkor lágy lamé.
-
A divatos párisi hölgyek sokkal hosszabb ruhát viselnek, mint az ugyancsak Párisban látható divatos amerikai hölgyek.
-
Az a bizonyos híres kabátgallér, amely minden induló szezonban – és most a félszezonban! – Páris szenzációja: a róka. Jelenleg nincs feje, csak két lábát őrizték meg. Ez a két láb elől, deréktájban „motívumot képez”. A dernier cri a fekete kelmekabát, amelyen ilyenmódon drappszínű róka szerepel.
-
A prémek közül ezenkívül még mindig dühöng az asztrakán. Asztrakán meggypiros, borpiros szövetkabáton mint gallér, bordür és mansette. Vagy a még mindig látható télibunda: fekete asztrakán, szürke asztrakán gallérral és mansettával. Néha már csak a breitsvanc konkurál az asztrakánnal.
-
Az esti harisnya oly vékony, mint a pókháló és ennélfogva sötét árnyalatu. Itt-ott föltünnek tüll-harisnyák és „chocolat clair”-selymek fekete cipőhöz.
-
A cipők crépe de chineből készülnek a ruha színében. Csattjuk már nincsen, de strasszal gombolódnak bokánál és a szandálok T vonalának merőleges pántját varrják ki olykor szögletes strasszokkal.
-
A gyémántnyaklánc még mindig nagy divat, brosstűként is alkalmazható násfával. Sok höly a valódi láncot a hátkivágáson lógatja és a násfa vagy zárócsatt formája ilyenkor egyezik a hátdecolleté rajzával.