Ferencváros – WAC 3:1 (2:0)

Üllői-út. – 15.000 néző. – Bíró: Csárdás.

Az elmaradt magyar-olasz mérkőzés kárpótlásul szánta a Ferencváros gondos vezetősége a bécsi WAC vendégjátékát. A bécsieket jó hír előzte meg: jelenleg a bajnokság harmadik helyét foglalták el, de a legszebb reményekkel törnek előre. Kapusuk, Hiden, az osztrák válogatott csapatba van kiszemelve és ha rajta kívül nincsenek is sztárok a csapatban, az együttes mégis nagy erőt képvisel.

A WAC e várakozásokat nagyrészt beigazolta. A kapus valóban nagy tehetség és sztárok – valóban nincsenek a csapatban. Az együttes azonban olyan színtelenül, szürkén reprezentálta a jelenlegi osztrák első klasszist, hogy most már el kell hinnünk a közép-európai futballklasszis hanyatlásáról elterjedt híreket.

Rövid néhány esztendővel ezelőtt, még a álamatőr korszakban is, stílus, lendület és technika tekintetében nagyobb eseményt jelentett az osztrák és magyar vezető csapatok találkozása és nem fulladt lélektelen unalomba a mérkőzés.

A régi virtus még ma is fölcsillan néha-néha, egy-egy szép akció, pompás támadás itt-ott a dicső múltat idézi, ezek azonban csak elszigetelt jelenségek, mert a mérkőzés túlnyomó része alig emelkedett a szürke átlagmeccs nívója fölé.

A Ferencváros mindvégig fölényben volt, ez a fölény azonban nem volt ellenállhatatlan és csak a WAC tehetetlenségét bizonyította. A talaj sokat rontott a játék szépségein, még egy tizenegyes is belefulladt a sárba. A Ferencváros hívei tovább aggódtak, a játékosoknak pedig komoly készülődésre, lelkiismeretes munkára van szükségük, hogy a tavaszi szezonban kellemetlen meglepetések ne érjék őket.

Fotografálás és már kezd is a WAC. Mindkét csapat küszködik a talajjal, a Ferencváros áll hamarabb lábra és a negyedik percben Hidennek már alkalma nyílik a bravúrra: Takács II. szép lövését fogja. A következő percben Kohut ereszt meg egy bombát, majd újra Takács II. lövését teszi ártalmatlanná.

A 7. percben veszélyes WAC támadást indul. de Walzhoffer offszájdján elakad. Aztán Koszta kísérel meg egy akciót, de szerelik. Korner Ferencváros ellen, a kornert Takács I. kornerre menti. Újra Fradi-támadás következik, Bukovy Kohuthoz passzol, a kapus a szélső elé szalad, Vili azonban lead és a 18. percben Turay belövi a zöld-fehérek első gólját.

Egy perc múlva szép Takács II. – Koszta – Szedlacsek-akcióból majdnem újabb gól születik, de Hiden résen van. A 20. percben korszakalkotó újításként a hátvéd Grohmann kézzel fog el egy kornerlövést, de Takács II. a kapus kezébe gurítja a megítélt tizenegyest. A 38. percben Takács II. érvénytelen offszájdgólt rúg, a 42. percben Kohut remek fejesgólja kettőre szaporítja a Fradi-gólok számát.

A második félidő is Ferencváros-támadásokkal kezdődik, a 4. percben azonban Weisz Obitz hibájából gólt lő. 2:1. Két perc múlva Kohut csodás lefutás után, nehéz helyzetből kapu mellé lő, aztán kissé lankad a tempó és csak három korner jelzi a Ferencváros nyomasztó fölényét.

A zöld-fehérek iskoláznak és csak akkor erősítenek, amikor a WAC élénk támadásokkal próbál kiegyenlíteni. A 15. percben Koszta szép kornerlövését Hiden megpróbálja lehúzni, a labda azonban Kohut elé pattan, aki beállítja a végeredményt: 3:1.

A 17. percben kisebbfajta botrány támad: Jany fölvágja a gól „értelmi szerzőjét”, Kosztát, a szélső megsérül, ki is viszik, az erélyes bécsi halfot pedig a bíró kiállítja. A továbbiak során Takács II. még egy offszájdgólt rúg, az eredmény azonban nem változik.