A Tiszti Vívó Klub hölgyvívóversenye

Mayer Helén tőrvívó világbajnoknő remek stílusban, veretlenül nyerte Horthy kormányzó aranyserlegét

Bogen Erna a harmadik helyre szorította Dáni Babát, a magyar tőrvívóbajnoknőt

Mayer Helén világbajnoknő startja ünnepi sporteseménnyé avatta a Tiszti Vívó Klub hétfői hölgyvívóversenyét, amelyet a Tiszti Casino dísztermében előkelő közönség előtt rendeztek meg. Az előmérkőzésekben 28 induló közül 6 magyar, 2 német és 1 osztrák hölgyversenyző kvalifikálta magát a döntőre.

A döntő küzdelmeket végignézte Horthy kormányzó is, továbbá Jánky Kocsárd altábornagy, a honvédség főparancsnoka, Kary Béla altábornagy, Fericncsík altábornagy, Schrantz Ödön tábornok, városparancsnok, Kárpáthy Kamilló és Hoffmann tábornok. A honvédelmi miniszter képviseletében Végh Kálmán államtitkár jelent meg. A vívószövetséget Rakovszky Iván elnök képviselte.

Az érdeklődés központjában természetesen Mayer Helén világbajnoknő állott, aki – minden rutinja ellenére – lámpalázzal lépett először a plansra. Ki is jelentette A Reggel-nek:
-Ugy érzem magamat, mint amikor az amsterdami olympia döntőjéhez állottam föl, mert ez a mai konkurencia alig valamivel gyöngébb, mint az amsterdami volt.

A magas, karcsú világbajnoknő remek figurája éppen úgy érvényesül a planson, mint – a vívótehetsége. Egyik asszót a másik után nyerte. Sikerét főként annak köszönheti, hogy ésszel küzd, mer támadni, tiszta a pengevezetése és tőrének a hegye mindig „ül”, sohasem pattan le a plasztronról.

A másik német hölgy, Oetkers asszony szintén tud. Tudásánál csak az ambíciója nagyobb. Amikor Bogen Ernával mérkőzött és 5:4-re kikapott, sírva fakadt és vissza akart lépni.

Mestere, Gazzerra azonban megnyugtatta, hogy nem esett rajta sérelem és – tovább küzdött. Az osztrák Roth kisasszony megérdemelten jutott a döntőbe. A magyar hölgyek közül Bogen Erna Mayer Helén után határozottan a legjobb volt.

Az olimpiai bajnoknővel vívott asszója – bár 5:3-ra kikapott, - nagyszerű teljesítmény volt. Az asszó után barátságosan összecsókolóztak. Dáni Baba, Elek Csibi és dr. Rozgonyi Györgyné a várakozásnak megfelelően szerepeltek. Ha lámpalázát legyőzi, ismét az elsők között lesz.

Részletes eredmény
:
Győztes: Mayer Helén (Offenbach) 8 gy. 2. Bogen Erna (TVC) 7 gy. 3. Dáni Baba (TVC) 5 gy. 4. Elek Csibi (BBTE) 5 gy. 5. Oelkers Olga (Németország) 3 gy. 6. Dr. Rozgonyi Györgyné (BHVC) 3 gy. 7. Róth Anny (Wien) 3 gy. 8. Fodor Istvánné (MNVC) 2 gy. 9. Pappné (TVC) 0 gy.