Rövidek

.A monarchiát éltették a bécsi „császárhitek” a Károly-mise után

Bécs, április 1.
Károly király halálának hetedik évfordulóján a kapucinusok templomában misét mondtak. A Zita királyné által létesített alapítványi misén megjelent a többi között a két Hohenberg herceg. Liechtenstein János herceg, Sarkotic vezérezredes, Clam-Martinec és Husarck volt osztrák miniszterelnök, továbbá Wolff ezredessel az élén a Császárhű Néppárt küldöttsége. A mise után a résztvevők a Michaeler-Kirchebe vonultak és ott megkoszoruzták Károly király emléktábláját. A templomból kijövet többen a monarchiát és Wolff ezredes éltették.

Mexikói röpülőgép bombát dobott az amerikai konzulátusra

Newyorkból jelentik: A külügyminiszterium értesítést kapott Mexikóból, hogy Obregon városát, Sonora államban három kormánycsapatokhoz tartozó röpülőgép bombázta. Egy bomba az amerikai konzulátus épületére esett és azt sulyosan megrongálta.

2000 halottat vesztettek az északi csapatok Kínában a nacionalistákkal vivott harcban
London, április 1.
Az északi csapatok és a nacionalista déli hadsereg véres harcot vívtak Nincsaicsau közelében. Az északi csapatok vereséget szenvedtek és 2000 halottat hagytak hátra. Csang-Csung-Csang tábornok most Csefu felé nyomul, amelyet még ma éjjel birtokába akar venni. A város lakossága tömegesen menekül.

Amanullah 30.000 emberrel Kabul ellen vonul

London, április 1.
Amanullah 30.000 emberével, akik orosz fegyverekkel és lőszerrel vannak fölszerelve. Kabul felé vonul, Indiában katonai természetű óvóintézkedéseket tettek. A szabadságolásokat teljesen beszüntették és a határ közelében levő csapatokat készenlétbe állították.

A Magyar Cionista Szövetség országos konferenciája

Husvét vasárnap és hétfőn tartották meg a magyar cionisták országos értekezletüket, amelyen a fővárosi és vidéki szervezetek 120 küldötte jelent meg. A vasárnapi délelőtti megnyitó ülésen dr. Strausz Adolf egy. tanár és dr. Osztern Lipót beszédei után Pfeiffel Ignác egy. tanár és dr. Friedmann Ignác kormányfőtanácsos üdvözölte az értekezletet, majd Kurt Blumenfeld, a német cioniták elnöke a cionista program értelmében fölépítendő zsidó Palesztináról beszélt. Tordai Judit szavalata után dr. Schönfeid József, a „Zsidó Szemle” szerkesztője beszélt a Palesztina-gondolat jelentőségéről. A himnusz eléneklésével ért véget az ülés, az országos intéző bizottság tagjai lettek: Dr. Osztern Lipót, Beregi Ármin, Bisseliches Mózes, Engel József, dr. Schönfeld József, Weisz D. E., dr. Ferenczi Samuné, dr. Fried Frigyes, Lederer Ignác, Eisdorfer Andor, Rónai Artur.

Görögország barátsági szerződést köt Törökországgal és Bulgáriával

Szalonikiból jelentik: Venizelosz nagyszabásu politikai beszéddel vezette be a szenátori választási hadjáratot. Külpolitikai téren Görögország a béke megszilárdítását tartja szem előtt, aminek nyomatékos bizonyságát adta az egyes külállamokkal létesült barátsági szerződések megkötésével. Legközelebb Görögország Törökországgal és Bulgáriával fog hasonló szerződésre lépni.

Lloyd George meglepő előtörése az angol választási küzdelemben

London, április 4.
Az ősz liberális vezér gyilkos gunnyal és ökölbeszorított kézzel gesztikulálva támadta ellenfeleit. MacDonald a középosztályból toborozza ujabb híveit, a konzervatívok kilátásai erősen gyöngültek. A pártvezérek családtagjai, főleg a leányok, lelkesen korteskednek apjuk mellett.

Léon Blumot, a francia szocialisták vezérét vasárnap képviselővé választották

Páris, április 14.
A francia politikai világ nagy érdeklődéssel fordult Narbonna felé, ahol Léon Blum, a francia nacionalista párt vezére küzdött vasárnap a mandátumért Gourgon polgári jelölttel szemben. Blumot a legutóbbi választáson párisi kerületében legyőzte egy kommunista. A francia radikális vezérek nem harcoltak Blum ellen. A kerület Léon Blumot választotta meg 5884 szavazattal. A radikális jelölt 5021, a kommunista 589 és a független szocialista 256 szavazatot kapott.