Ötszázezer textilmunkást zárnak ki a lancashirei szövőgyárak

London, julius 28.

Sir Horace Wilson, a munkaügyi miniszter parlamenti titkára kijelentette, hogy a tárgyalások során nem sikerült összeegyeztetni a munkaadók és a szakszervezetek álláspontját. Ennek folytán a lancashirei nagy munkáskizárás, amely 500.000 textilmunkást érint, hétfőn bekövetkezik.

A tárgyalások során a szakszervezetek egységes állásfoglalása is megbomlott, a fonóipari munkások ugynis hajlandóságot mutattak arra, hogy tárgyalásokat kezdjenek a munkabérek leszállitásáról, de a szövőmunkások minden bérleszállitás elől a leghatározottabban elzárkóztak. Csupán annyi koncessziót tettek, hogy a viszályt egyeztető biróság elé viszik. A szövőmunkások szakszervezetének elzárkózására a munkaadók általános fölmondással válaszoltak.

A szövő- és gyapjumosómunkások szakszervezete, amelynek mintegy 200.000 tagja van, hajlandónak mutatkozott tárgyalásokra, egy küldöttgyülésen azonban olyan jelentéktelen kisebbség foglalt állást a tárgyalások folytatása mellett, hogy a szakszervezetek vezetői a további megbeszélések megszakitását határozták el.

A munkaadók erre a határozatra ugyancsak általános fölmondással feleltek, ugy, hogy 200.000 szövő- és gyapjumosómunkás ezáltal munkanélkülivé vált. A munkáskizárásokat hétfőn hajtják végre és ezzel a kizárt munkások mintegy 20 millió márkányi jövedelemtől esnek el.