Glykais Gyula nyerte Nápolyban a kardvívás Európa-bajnokságát

Nápoly, április 16.

Az olimpia idejére emlékeztető telefonforgalom mutatta, hogy a magyar közönség milyen hatalmas érdeklődő figyelemmel várta a vívóexpedíciónk szereplését Nápolyban. Már délben kíváncsiak voltak arra a versenyre sokan, mely – csak délután kezdődött s százszor hangzott fel a telefonban a nagy kérdés: győztünk?

Késő éjszaka volt, midőn az érdeklődőket meg tudtuk nyugtatni, hogy a magyar kardvívók ezúttal sem hagyták cserben az őket szeretettel körülvevő közönséget s a magyar zászlót. A három Európa-bajnokság után megnyerték a negyediket is.

Az új Európa-bajnok Glykais Gyula, a magyar vívósport egyik legkiválóbb reprezentánsa, aki hosszú idő óta rászolgált erre a fényes győzelemre és nagy tudását annyi esetben kísérte balszerencse, hogy diadalának hallatára elhangzott „hála Isten” nemcsak a magyar győzelemnek, hanem Glykais győzelmének is szólt.

Az olimpiai emléke itt is kísértett s a verseny itt is holtversennyel végződött, csakhogy ezúttal több okunk volt az aggodalomra, mert a két magyaron kívül egy olasz is beférkőzött az elsőségért vívandó hármas küzdelembe.

Glykais, Marzi és Petschauer állott egymással szemben 6-6 győzelemmel. A hármad küzdelemből Glykais került ki győztesen s lett Európa-bajnok. Elkeseredett csata után 5:4-re győzve Petschauer és 5:2-re Marzi felett.

Sajnos, a második hely nem jutott nekünk, azt Marzi foglalta el s Petschauer, aki annyi versenyen volt már második s annyiszor holtversenyben első, ezúttal a harmadik helyre szorult.

Végeredmény:
Európa-bajnok: Glykais Gyula (Magyarország) 6 győzelem.
2.Marzi (Olaszország) 6 győzelem, 13 kapott tus.
3.Petschauer Attila (Magyarország) 6 győzelem, 23 kapott tus.
4. Gaudini (Olaszország) 5 győzelem.
5. Piller György (Magyarország) 4 győzelem, 29 kapott tus.
6. Gombos Sándor dr. (Magyarország) 4 győzelem, 35 kapott tus.
7. Uhlyarik Jenő (Magyarország) 3 győzelem.
8. Osiier (Dánia) 1 győzelem, 37 kapott tus.
9. Rozgonyi György dr. 1 győzelem, 38 kapott tus.