Magyarország – Svájc 5:4

A magyar csapat elkeseredett küzdelemben 5:4-re verte Svájcot, amely csak szerencsével kerülte el a nagyobb vereséget.

Bern, április 4.
A magyar és a svájci csapat Európai Kupamérkőzését nagy érdeklődés előzte meg. A Wankdorf Stadion fölázott pályájára 15 ezer főnyi közönség lelkes ünneplése közben vonultak ki a csapatok, amelyek az angol Rucs bíró sípjelére ebben a fölállításban kezdték meg a játékot:

A magyar csapat: Dénes (Kispest) – Fogl II. (Újpest), Emmerling (Bástya) – Borsányi (Újpest), Kompóthy (Hungária), Kronenberger (Bástya) – Ströck (Újpest), Takács II., Turai, Toldi (Ferencváros), Hirzer (Hungária).

Svájc: Pache (Grashoppers Zürich) – Widmer (FC Grenshen), Ramseyer (FC Bern) – Gecser (Servette Genf), dr. Vögeli (Young Boays), Fasson (Young Boays) – Ehrenbolger (Concordia Basel), Abbeglen III. (Cantonal), Weiler I., Abbeglen II., Frankenfeld (Grashoppers Zürich).

Magyarország kezd, de Svájc rögtön szerel és gyors balszárnya révén sorozatosan indítja a veszélyesnél veszélyesebb támadásokat. Az első támadást leszereli a magyar védelem, de Frankenfeld beadását a berohanó Weiler I. már a második percben góllá értékesíti: 0:1.

Néhány perc múlva, a svájci kapu forog veszélyben és Pache alig tudja a gólt elhárítani. A kapu előtt nagy tumultus keletkezik, Remseyer nagy rössel érkezik és ahelyett, hogy tisztázná a helyzetet, a labdát a kapuba segíti. A magyar csapat öngóllal kiegyenlít! 1:1.

Ismét a svájciak lépnek akcióba. A támadást Ehrenbolger vezeti és a helyzetet csak Dénes önfeláldozása tisztázza. A következő percben a svájciak kornert erőszakolnak ki, amely eredménytelen marad. A 25. percben ismét a svájci balszárny veszélyeztet. Frankenfeld lerohan és a vele együtt áttörő Abegglen III. fejesgólja már benne is táncol a magyar kapuban: 1:2.

Frankendeld újabb lerohanása megint góllal fenyeget, ezer szerencse, hogy Abegglen éles fejese ezúttal arasznyira jut a kapu mellé. A félidő váltakozó támadásokkal, további eredmény nélkül telik el.

A második félidő első öt percében ismét Svájc a támadó fél, de offszájd-gólját a bíró nem adja meg. Ezután a magyar csatársor bravúros ellentámadásba megy át és szemkápráztató akcióval teljesen megzavarja a svájci védelmet. Kifejezett magyar fölény alakul ki és Turai, a fáradhatatlan és lelkes center már a 6. percben megszerzi a kiegyenlítő gólt: 2:2.

A magyar csapat lelkesen rohamoz. Fogl II. csapatkapitány megsérül, de hősiesen küzd tovább és buzdítja csapatát. A 12. percben már meg is van a lelkes offenzíva eredménye:
Toldinak messziről küldött éles lövése utat talál Pache hálójába: 3:2!

A svájciak most már idegesen kapkodnak. Abegglen III. holtbiztos helyzetben hibáz. A 20. percben ismét sikerül a mindinkább csak áttörésekkel kísérletező svájci csatársornak megközelíteni a magyar kaput. A jobbszárny szép akciója végén Ehrenbolger ideálisan centerez és Abegglen III. húsz méterről küldött bombalövéssel újból kiegyenlít: 3:3!

Izgalmas küzdelem következik a gólért. A magyar csapatnak stílusa és technikája, amelyhez nagy lelkesedés járul, fölényt biztosít és a 28. percben Toldi pompás fejesével újból vezet: 4:3. Ramseyer több ízben durván faultol, de a magyar rohamokat megakasztani nem tudja. A 30. percben Takács II. átkígyózik a svájci védelem és védhetetlenül behelyezi a labdát. (5:3).

A hazai publikum tombol és hallatlan erőfeszítésre serkenti a már fáradó svájci csatárokat. Frankenfeld ideális beadása Abbeglen II. elé esik, aki közvetlen közelről beplasszírozza a labdát. (5:4.)

Ezzel Svájc minden erejét kiadta és csak a szerencse, valamint Pache önfeláldozó védése őrzi meg a nagyobb vereségtől. A játék mindvégig váltakozó, koronként heves, de általában fair küzdelem volt. A magyar csapat kitűnő teljesítmény nyújtott.