A régi gabonakészlet elhelyezése: megoldhatatlan probléma

Az elmult napokban, – mint az exportintézet jelenti, – ugy a tengerentuli, mint az európai piacok nem annyira a tényleges kereslet és kinálat hatása alatt állottak, hanem inkább a farmerbill sorsa, a kanadai időjárás, valamint az amerikai terméskilátások befolyásolták azokat.

A farmerbill sorsára nézve végleges döntés a héten sem történt.
Az alsóház ugyan elfogadta az Előkészitő Bizottság javaslatát, de azzal a változtatással, hogy a megszavazandó összeg nem exportprémiumokra, hanem csupán az árstabilizálás céljaira alakulandó testületnek hitellel való ellátására használható fel. A felsőház azonban a javaslatot egészben visszaküldötte a bizottsághoz.

A visszaküldés okai, a motiválás szövege még ismeretlenek Európában. Eddigi hirek szerint csupán kisebb változtatások keresztülviteléről lenne szó. Bármi inditotta is a felsőházat a javaslatok visszaküldésére, annyi bizonyos, hogy a szenátus eme lépésére az árak Chicagóban 4 centtel (85 fillér) visszaestek.

Angol forrásból eredő hirek szerint némi időre lesz szükség, mig a törvényjavaslat gyakorlati keresztülvitelre kerülhet. E javaslat hatására nézve ma már egyöntetüen az a vélemény, hogy az árstabilizálás, amig a készletek állandóan tulhaladják a szükségletet, semmilyen törvényes rendelkezéssel sem vihető tartósan keresztül. Ez egyelőre nagyobb gond, mint a produkciónak a jövőben való esetleges restringálása.

A készleteknek nagy gondot adó elhelyezésére nézve még semmi sem történt. A kinai éhinséges területeknek az ellátása – az ottani kaotikus viszonyok miatt – pénzügyileg nem látszik megoldhatónak, az orosz felvásárlások hire pedig szinték nem erősittetett meg. Egyik legutolsó meg nem erősitett jelentés, amely inkább óhajnak nevezhető, arról számol be, hogy az amerikai kormány hajlandó az oroszokkal hosszabb gabonahitelről is tárgyalni. E kérdés rövidesen eldől. Ha Oroszország egyáltalán vásárol, ugy ezt még e hó végéig meg fogja tenni, hogy a szükséges gabona saját aratása előtt érkezhessék a gabonában hiányt szenvedő helyekre.

Jellemző az amerikai helyzetre, hogy az átviendő készletet ottani legmegbizhatóbb körök 200 millió bushelre, a kanadait pedig 100 millió bushelre, azaz összesen több mint 80 millió q-ra teszik. Ugyanennyit mond a legelső angol forrás is, ugy hogy ezt a számot ma már kb. véglegesnek lehet tekinteni. Az elevátorok még mindig tömöttek, a rövid néhány hét mulva bejövő termés befogadására állitólag nincsen hely.

A jövő áralakulásra a fentebb vázolt helyzet mellett prognózist állitani nem lehet.
Az uj termés mindenütt jónak igérkezik: a régi készletek elhelyezése megoldhatatlan problémának tünik s a farmerbill hatékony és maradandó segitséget nem fog hozni. Talán tévedünk a helyzetnek olyképpen való megitélésében, hogy egy esetleges csapadékhiány Kanadában a termésre döntő fontosságu junius-julius hónapokban sokkal érzékenyebben fogja az árak alakulását befolyásolni, mint a szenátus állásfoglalása s a billnek ilyen vagy amolyan formában történő elfogadása.