Ferencváros – Huddersfield Town 1:1 (1:0)

Teljes csődöt mondott a háromszoros angol bajnok Huddersfield Town, amelyet a Hungária 4:2-re győzött le és a Ferencváros rossz napja 1:1-es eldöntetlenhez segített.

A primitív népek mindig bálványimádók. Ilyen bálványimádó nép voltunk mi is, tisztelt futballközönség, amikor a magyar labdarúgósport még a gyermekcipőt koptatta. Bálványunk az angol futball volt. A bálványoknak az a természete, hogy mindig túlélik a hitet, amely teremtette, hogy mindig túlélik a hitet, amely teremtette és táplálta őket.

Valljuk be hogy az angol csapatok legutóbbi sorozatos kudarcai óta már mi sem hittünk egy angol futball mindenhatóságában, a bálvány azonban még nem omlott össze, éppen csak, hogy megingott a lábán, fakult-kopott a presztízse, de arra még jó volt, hogy pünkösd vasárnapján 15.000, pünkösd hétfőjén pedig 18.000 főnyi közönséget csábítson ki a futballpályára. Borzalmas volt! A bálvány összeomlott!

Ferencváros – Huddersfield Town 1:1 (1:0)

Üllői-úti pálya. – 18.000 néző. – Bíró: Klug Frigyes.

Az angol vendégek már pünkösd vasárnap sem mutattak semmi különöset, hétfői játékuk pedig teljesen kiábrándította a közönséget. A Huddersfield az Admirától és Hungáriától elszenvedett vereség után végre eldöntetlent ért el, azt lehetne hinni, hogy az angolok meccsről-meccsre javulnak. Pedig nem így van.

Az eldöntetlent kizáróan ellenfelük, a Ferencváros lélektelen és gólképtelen játékának köszönhetik. Rossz volt a Ferencváros, rossz volt a Huddersfield, nem lehetett tehát a mérkőzés sem szép. Ilyen sivár, unalmas, alacsonynívójú nemzetközi meccset rég nem láttunk. A pünkösdi „attrakció” közönsége rossz üzletet csinált: magas nívójú helyárakért alacsonynívójú játékot kapott.

Pedig a mérkőzés szépen kezdődött. A Ferencváros úgy kezdett, mintha le akarná hengerelni az angolokat. A ferencvárosi tűz azonban öt perc múlva kialakult. Ettől kezdve a két csapat játékosai versenyt – hibáztak. A Ferencváros szerezte meg a vezető gólt, de az angolok a második félidőben kiegyenlítettek. A bíró túl szigorúan tizenegyest ítélt az angolok ellen, de ezt Takács a kapus kezébe gurította.

Ami azután történt, az minden volt, csak nem propaganda a futball mellett. A zöld-fehérek legalább igyekeztek és dolgoztak, az angolok viszont egyáltalán nem erőltették magukat. Fő, hogy a pénz megvan, gondolhatták és eszük ágában sem volt szaladni a labda után.

Az angolok játékában csak egy volt, ami tetszett: pompás labdakezelésük. Ahogy a labdát vezetik, ahogy testüknek minden porcikájával urai a labdának, ez az egyetlen, amiben tanulhatunk tőlük. A Huddersfieldben tetszett a kapus, Goodall jobboldali hátvéd és Naylor balhalf.

A Ferencvárosban senki sem játszotta ki rendes formáját és a játékosok közül senki sem emelhető ki. Újra játszott Turay, aki azonban még nem mozgott fitten. A Ferencváros hatalmas elánnal kezdi a játékot. Rögtön kornert ér el, amelyből Kohut kapu mellé lő. Remek Koszta-Takács-Turay akció után Toldi lövését Turner kapus védi.

A Ferencváros visszaesik és a fölnyomuló angolok is kornert szereznek, amelyből Kelly a kapu fölé fejel. Nívótlan mezőnyjáték alakul ki és hosszú perceken át teljesen eredménytelen a játék. A 29. percben a Ferencváros kornerét Turner kiboxolja, Turay beteg gyomrára ütést kap és föl kell masszírozni.

Az angol balszélső, Smith fut le, Siflis eléje rohan és az angol az üres kapu fölé lő. A 36. percben ujabb eredménytelen Ferencváros-korner. A játék unalmas és a közönség azzal szórakozik, hogy az angol kapus hatalmas kifogásait kórusban „hórukk!” – kiáltásokkal kíséri. A 40. percben Takács II. szökteti Kosztát, aki Naylortól kisérve lefut, laposan lead és a jól érkező Takács II. két méterről gólt lő: (1:0)

A Ferencváros tovább támad, de újabb eredmény nélkül. A második félidőben a gyönge Toldi helyett Szedlacsek áll be. A játék unalmas és újra fölhangzik a „hórukk!”, de Turner becsapja a közönséget és átlépi a labdát. Nagy sikere van, nagyobb, mint az egész Huddersfieldnek. A 6. percben Jackson keresztülbukdácsol a Ferencváros-védőkön, bead középre, a labdát Brown kapja, laposan lő és a térdelő Siflis mellett védhető góllal kiegyenlít: (1:1).

A 9. percben Takács II-őt a tizenhatoson belül meglökik és a bíró nagy meglepetésre tizenegyest ítél. A közönség is túl szigorúnak tartja a tizenegyes és tapsol, amikor Takács II. Türner kezébe lövi a büntetőrúgást. A játék ezután teljesen ellaposodik.

A Ferencváros fölényben van, de csak egy sorozat kornert tud elérni. A szélsők beadásai a kapu mögé kerülnek. Kohut eszeveszett bombái pedig a pálya fölött szálló repülőgépet veszélyeztetik.

A helyzet teljesen vigasztalan és az elégedetlen közönség sűrű rajokban távozik. A 32. percben Jackson a center helyéről hatalmas lövéssel a fölső kapufát találja el. Újabb angol gólhelyzet keletkezik, amit nagy művészettel rontanak el a csatárok. Ferencváros-kornerrel fejeződik be a pünkösdi „attrakció”.