Érdekességek

A drága kalap

Néhány hónappal ezelőtt történt, hogy egy hóbortos amerikai milliomos fantasztikus összeget igért Charlie Chaplinnek arra az esetre, ha eladja neki azt a rongyos kosztümöt, amelyben a filmen szokott szerepelni. az üzletet nem kötötték meg, mert Chaplin kijelentette, hogy kosztümjére szükség van és abban az esetben, ha már használhatatlan lesz, a losangelesi filmmúzeumnak fogja ajándékozni.

Hasonló eset történ néhány héttel ezelőtt, amikor egy gazdag kaliforniai gyümölcskereskedő özvegye ötezer dollárt ajánlott fel azért a lyukas ütött-kopott keménykalapért, amit Big Boy, a szőke filmcsodagyerek szokott a felvevőgép előtt a fején viselni. Az üzletet megkötötték, mert Big Boy szüleinek nincsenek olyan szigorú eleik, mint Charlie Chaplinnek.

A kaliforniai hölgy boldogan vitte haza a keménykalapot kis házimúzeumába, ahol már sok érdekes filmkosztüm van. A mult esztendőben vásárolta meg Betty Bronsonnak azt a ruháját, amelyben a Peter Pan főszerepét eljátszotta, de ezenkívül a különös múzeumban több nevezetes filmtárgy an. Douglas Fairbanks egyik kardja, Corinne Griffith fehér parókája, Mary Pickford rongyos bakancsa, Pola Negri hálóinge, Lon Chaney mankója sorakoznak a házimúzeumban. Ezek mind egy-egy híres filmre emlékeztetik az érdemes kaliforniai hölgyet, aki ilyen haszontalanságokra költi azt a pénzt, amit férje a szilvákon, narancsokon és almákon szerzett.

Európában aligha vannak ilyen emberek és aligha történnek meg ilyen események. a film nemcsak a mozivásznon vetít elénk egy valószínűtlen világot és sok-sok valószínűtlen történetet, hanem maga Hollywood is gondoskodik ezekről, fantasztikumokról.

Hideg van a filmstúdiókban


Az idei szokatlan nagy hideget az európai filmcsillagok is alaposan megsínylették. A berlini filmgyárak studióit nem lehet kellően átfűteni és emiatt a szereplők majdnem megfagynak. A neubabelsbergi műtermekben kokszkályhák mellett veszik föl a forró égöv alatt lejátszódó filmtörténetek felvételeit. Jenny Jugo például európai hidegben játssza a „Valenciai leány” című film főszerepét és ezért csak a legnagyobb erőmegfeszítéssel tudja azt az illuziót kelteni, mintha a kasírozott pálmák alatt meleg lenne.

A vendég

Hollywoodban a neves filmszínészek gyakran rendeznek garden partykat, amelyeken sok meghívott vendég szokott résztvenni. Ennek következtében a házigazda gyakran nem is tudja, hogy kik a vendégei, sőt néha a vendég sem tudja, hogy ki a házigazda. Így történhetett meg az alábbi eset is:
Levis Stonenál nagyszabású kertiünnepély volt s ezen az ünnepélyen az egyik „sodródó” vendég véletlenül éppen a házigazdának mondta a következőket:
- Nagyon csinos ez a ház csak kicsit kényelmetlen, nem is érzem jól magamat. Önnek is ez a véleménye?
- Hogyne, - válaszolta nevetve Lewis Stone – megnyugtatom, hogy nem is lennék itt, ha ez a ház véletlenül nem az enyém lenne és nem én lennék a vendéglátó gazda.