Hoover amerikai elnök bízik a párizsi megegyezés sikerében

Páris, junius 2.
A szakértők konferenciáján a megállapodás most már minden tekintetben teljes, csak egyetlen vitás pont van függőben, hogy Németország hogyan kárpótolja Belgiumot a megszállás idején Belgiumban kibocsátott márkákért, amelyek elértéktelenedtek. Belgium ezek fejében tudvalevően 37 éven át évenként 25 millió márkát követel.

Ennek a kérdésnek megoldására Jaspar belga miniszterelnök vasárnap váratlanul Párisba érkezett s azonnal a George V.- szállóba ment, ahol hosszasan tanácskozott Owen Younggal, a szakértői konferencia elnökével. Közvetlen e tárgyalás után Schacht és Kastel német delegátusok tanácskoztak hosszasan Owen Younggal.

Tudósitónk értesülése szerint német részről most az az igyekezet nyilvánul meg, hogy ezt az anyagi kártérítést területileg rekompenzálják, adják vissza Eupent és Malmedyt, amelyeket a versaillesi békeszerződés Belgiumnak juttatott.

Francia oldalról ez a követelés heves ellenzésre talál, mint minden, aminek a békeszerződés megváltoztatása a célja.

A „Paris Times” washingtoni jelentése szerint politikai körökben a párisi jóvátételi konferencián létrejött megegyezés a háborus adósságok ügyét ismét az érdeklődés előterébe helyezte, Hoover elnök kijelentette, hogy a párisi megegyezés a világ politikai stabilizációjához nagymértékben hozzájárul.

Pierpont Morgan a „Mauretania” födélzetére szállt, hogy visszautazzék Amerikába.