A világkereskedelem számokban

A világkereskedelmi forgalom hanyatlásáról s arról, hogy ebben a visszaesésben mennyi jut Európára s mennyi a tengerentuli államokra, igen érdekes adatokat szolgáltat a folyó év első negyedéről most megjelent világstatisztikai kimutatás.

Eszerint 44 ország külkereskedelmi forgalma tavaly óta ismét 5.7 %-kal esett vissza s ami még szomorubb, az európai kivitel visszafejlődése még nagyobb, mint a behozatalé.

Az európánkivüli országok külkereskedelmi forgalma 7,2 %-kal emelkedett, míg az európaiaké 2.9 %-kal csökkent, vagyis Európa részvétele a világkereskedelemben ismét erősen visszahanyatlott és folytatta azt az utat, amelyre a világháboru óta került.

Németországban, Dániában és Svédországban a behozatal erősebben csökkent, mint a kivitel, mig Franciaországban és Itáliában a behozatal erősen emelkedett és a kivitel csökkent.

A legnagyobb kiviteli csökkenést a statisztika Franciaország, Csehország és Románia külkereskedelmi forgalmában mutatja ki, mig Németország, Oroszország, Görögország, Svédország és Magyarország kivitelében fejlődés mutatkozik.

A világkereskedelmi forgalom negyedévi mérlegének végső eredménye az, hogy Európa forgalma egyre hanyatlik, szemben a transóceáni országok forgalmával, amelyek közül természetesen első helyen az Egyesült-Államok forgalma áll, negyedévi 250 millió dollárral. A kivitt áruk közül a vezető szerep gépeknek, fémeknek és automobiloknak jut.

A világ külkereskedelmi forgalmának uj adatai élénken világitanak rá arra az eltolódásra, amely a háboru óta a tengerentuli államok javára billenti a gazdasági hegemónia mérlegét. Nemcsak Amerika, de Japán és India is fölülkerekedik abban a harcban, amely a világrészek közt folyik s amely lassanként a színes embernek a fehér ember elleni küzdelmére alakul.

A világstatisztika adatainak olvastára önkéntelenül is eszünkbe jut az a jóslat, amelyet egy néger farmer mondott a genfi világgazdasági kongresszuson. Fehér fogait kivillantva piros ajkai közül, odaszólt: eddig a mi gyermekeink dolgoztak a rozs-, dohány- és cukorültetvények perzselő hőségében a önökéiért, a világkereskedelmi statisztika azt mutatja, hogy ez megforditva is lehet…