Hatalmas meteorpusztítás Szibériában

űEgy expedíció, melyet az orosz akadémia küldött ki Szibériába, hogy ott Jeniszei tartományban az 1908 junius 30. végbement hatalmas meteorpusztításról pontos mérések és vizsgálatok alapján részletes fel világosítást szolgáltasson, most tette közé utjának eredményét.

Eszerint az 1908-ban Vanonra mellett lehullott rendkívül fényes üstökös bevágódásakor az összes közel levő jelzőkészülékek földrengést jeleztek. A katasztrófa helyén az őserdő teljesen eltűnt s az egész terület kilométerekre a hold kráteréhez hasonló tölcsér alakot vett fel. A szemtanuk elbeszélése szerint a keletkezeti hőhullám oly nagy volt, hogy csaknem megperzselte az emberek ruháját.

A közelebbi vidékeken a légnyomás embereket és állatokat sodort el, betörte a házak ablakait, ajtókat s a tetőt is letépte. Óriási dörgést és villámlást hallottak. Egy százkilométerrel távolabb haladó vonat vezetője megállította a vonatot, mert földrengést sejtett.

Az expedíció mérései szerint a lehullott meteortömeg súlya meghaladja az 500.000 tonnát. Soha ilyen meteorpusztítás még nem volt, mint ez.