Az angol rendőrség gépfegyvertüzzel, tankokkal és repülőgépekkel megkezdte Palesztinában a rend helyreállitását

London, augusztus 25.
Jeruzsálmi jelentések szerint vasárnapra virradó éjjel egész Palesztinában ujabb véres összeütközésekre került sor a zsidók és az arabok között. Jeruzsálem újonnan épült zsidó külvárosait fölfegyverzett arab bandák támadták meg, a zsidók azonban viszonozták a tüzelést.

Az angol rendőrség gépfegyverrel lövetett a tömegbe és borzalmas pusztitást vitt végbe, amelynek zsidók és arabok egyaránt áldozatul estek. A gépfegyvertüzelésnek negyven zsidó és ennél is több arab halottja volt.

Két angol rendőr is életét vesztette, rengetegen megsebesültek. Jeruzsálem fölött angol megfigyelő röpülőgépek keringenek, amelyek azonnal jelentik a tankokkal fölszerelt rendőrségnek, ha valahol ujból föllángolnak az utcai harcok. Az angolok szigoru intézkedései ellenére, a zsidó külvárosokat az arabok állandóan tüz alatt tartják: egy zsinagógát fölgyujtottak. A vidéki városok közül Hehronban negyven zsidót, köztük két rabbit, az arabok meggyilkoltak.

A nachlechi kolóniában a zsidó lakosság visszaverte az arabok támadását. Kairóból egy katonai zászlóaljat küldtek Palesztinába: négy repülőgéppel ötven ember és két tiszt indult utnak Jeruzsálem felé, míg a zászlóalj zömét két különvonat viszi. A jaffai kikötőben három angol csatahajó horgonyoz és a Courageous nevü angol repülőgépanyahajó is parancsot kapott, hogy azonnal induljon Palesztinába. A külföldi konzulok vasárnap megjelentek Palesztina kormányzójánál és erélyes rendszabályokat követeltek a zavargások megszüntetésére.

A kormányzó értesitette a nagymuftit, hogy ujabb zavargások esetén öt fogják felelősségre vonni.
MacDonald Londonba történt megérkezése után magához kérette az admiralitás első lordját, Alexandert, továbbá Shaw hadügyminisztert és Thomson légügyi minisztert, akikkel hosszasan tanácskozott a palesztinai helyzetről.