Az angol király koronázása

Edvárd angol király fölépülése olyan jól halad, hogy a kornázás napját augusztus 9-ikére kitüzhették. A külső országok fejedelmeit nem hivják meg, a koronázás csakis a legszükségesebb szertartásból fog állani. A London utczáin végighaladó ünnepi menet részleteit a király javulása szerint állapitják meg, hogy hosszabb vagy rövidebb legyen.

A királyt a londoni palotájából julius 15-ikén egy gyalog ágyon elvitték a vasuthoz és onnan a tengerpartra, Cowes-ba szállitották, hol a hajóján időzik azóta, enyhe tengeri levegőben. A nap nagy részét kanapén fekve, a hajó fedélzetén tölti. Augusztus 8-ikán, a koronázás előtt napon tér vissza Londonba.  A levegőváltozás jól hat a királyra, sebe már begyógyult, s a test erősödik.

Noha a király egészségének folytonos javulását ismétlek napról-napra, mégis van egy kis lappangó aggodalom. Ez pedig abban a bizalmatlanságban nyilvánul, hogy a király betegségének sulyos voltánál fogva a koronázás megtartását bizonyosnak nem veszik. Bár kitűzték a határidejét, még sok kedvező körülménytől függ, hogy lesz-e akkor koronázás. A király lelki nyugalma kivánta, hogy augusztus 9-ikére kitűzték a napot.