Magyar, európai és világrekordot úszott a magyar staféta

Szenzációs világrekorddal győzte le a magyar staféta 4x200 méteren a németeket.

A magyar-német úszómérkőzést 3:0 arányban nyertük meg.

A vasárnapi nagy vízipólónapra rekordszámban gyűlt össze a közönség. Minden talpalatnyi helynek akadt gazdája és igen sokan rekedtek künn jegy hiányában. A verőfényes nyári vasárnap világraszóló magyar győzelmeivel páratlanul lelkes hangulatot teremtett a zsúfolt tribünön.

Háromszor hangzott föl a sokáig emlékezetes délutánon a magyar Himnusz a Császár-uszodában. Először, amikor a kormányzó megjelent, másodszor a magyar staféta világrekordos győzelme, végül a diadalmas magyar-német vízipóló-mérkőzés után, amelyről lapunk élén közlünk részletes tudósítást.

A vízipóló-mérkőzések előtt úszószámokat bonyolítottak le, ezeknek nagy eseménye a 4x200 méteres gyorsúszó stafétamérkőzés Magyarország és Németország között volt, amely a magyar fiuk hatalmas győzelmével végződött.

Stafétáink minden tagja elsőrangúan úszott és végeredményben világraszóló eredményt sikerült elérniük: 9 perc 35.6 mp-es idejük jobb az amerikaiak világrekordjánál, egyben természetesen az európai és a magyar országos rekordnál is.

Most már biztos, hogy a rövid távú gyorsúszásban, akár a 4x100, akár a 4x200 méteres stafétában nem találhat sehol a világon legyőzőre a magyar csapat. A német-magyar úszómérkőzést a két staféta- és vízipóló győzelem után 3:0 arányban nyertük meg.

Az úszóverseny részletes eredményei a következők:
200 méteres mellúszás: 1. Hild László (FTC) 3 perc 05.8 mp. 2. Feuchtinger (FTC) 3 perc 07.4 mp. 3. Melchner (FTC) 3 perc 12.6 mp.

100 méteres hölgyhátúszás: 1. Vermes Magda (FTC) 1 perc 35.4 mp. 2. Kovácsy Bözsi (MUE) 1 perc 42.6 mp. 3. Komáromy Bözsi (UTE) 1 perc 47.8 mp.

4x200 méteres gyorsúszó staféta (a magyar-német úszómérkőzés második száma): 1. Magyarország (Wannie I., Tarródi, Wannie II., Bárány dr.) 9 perc 35.6 mp. Országos, európai és világrekord! 2. Németország (Schreder, Balk, Gebert, Heinrich) 9 perc 50.6 mp. –

Az első úszók közül Wannie I. túl gyorsan kezd és a német, jobb beosztással úszva, a finisben megveri, Wannie I. ideje 2 perc 26.2 mp. Schrederé 2 perc 25.8 mp. A második német előbb indul. Tarródi viszont bennragad és Balk másfél hossz előnyre tesz szert.

Tarródi az utolsó 50 méteren mindent belead és remek finissel, a közönség örömujjongása közben, minden hátrányt behoz, sőt még előbb csap be a célba. Tarródinak 2 perc 28.2 mp-et. Balknak ugyanannyit hirdetnek ki, ami nem lehetséges, hiszen Tarródi verte Balkot és igy mindenesetre jobb az ideje, Wannie II. remekül megy és méterről méterre növeli előnyét.

Finise is kitűnő és amikor váltja Bárányt: 12 méter a magyarok előnye. Wannie II. 2 perc 24 mp-es elsőrangú időt úszott. Gebret 2 p. 33.6 mp-et. Bárány szinte röpül a vízen, az előny végül 25 méterre nő. Bárány ideje 2 perc 17.2 mp. igazán kiváló, de jó ellenfelének. Heinrichnek is 2 perc 22.6 mp-es eredménye.

A négy magyar 2 perc 23.9 mp-es ragyogó átlagidőt ért el. A világrekordot eddig Amerika tartotta 9 perc 36 mp.-es idővel, de a magyar csapat képessége még a 9 perc 35.6 mp.-nél is jobbra taksálható. A remek győzelem után fölhangzik a magyar Himnusz. A közönség percekig ünnepli a pompás magyar csapatot, különösen Bárányt és Tarródit.

3x50 méteres ifjusági vegyes staféta: 1. Esztergomi MSE (Axel, Vermes, Kemény) 1 perc 47.2 mp. 2. MTK (Jónás, Hoffmann, Brandy) 1 perc 48 mp. 3. UTE 1 perc 50 mp.