Titokzatos betörés Titkos Ilona svábhegyi villájában

A betörő, aki egyedül volt, földulta az egész lakást, föltörte az összes szekrényeket, de semmit sem vitt magával.
Rengeteg ujjlenyomat maradt hátra az amatőr betörő után, amelyek alapján a rendőrség daktiloszkópikus gyors nyomozati eredményt remélnek.

Vasárnap reggel 5 órakor Titkos Ilona Rege-ut 14. szám alatt levő villájának egyik alkalmazottja jelentette, az őrszemes rendőrnek, hogy a villában az éjszaka folyamán betörők jártak. A rendőr a helyszínről azonnal jelentette az esetet a főkapitányságnak, ahonnét a kora reggeli órákban az Angyal csapat emberei kiszálltak a betörés szinhelyére. A detektívek azonnal hozzáfogtak a nyomozáshoz s rövid vizsgálat után elképedve állapították meg, hogy ezuttal olyan esettel állnak szemben, amely a betörések történetében a legritkábbak közé tartozik.

A betörő ugyanis földulta az egész lakást, feltört minden szekrényt, vitrint, kazettát, szétdobálta Titkos Ilona összes ruháit, fehérneműit, prémjeit, de semmit a világon nem vitt magával, csak néhány Regália-szivart, amelyeket az egyik szivardobozban talált.

A betörést a villa kertésze fedezte föl reggel félötkor, amikor a virágágyakat öntözni kezdte. Észrevette ugyanis, hogy a budoir-ablak főtáblája föl van feszítve s az ablak nyitva van. Azonnal felköltötte a villa házvezetőnőjét, özvegy Kaufmann Sándornét és megkérdezte, hogy mi történik a házban ilyen korán, miért vannak a boudoir-ablakok nyitva s a fatáblát ki feszítette föl?A házvezetőnő, aki a villa összes szabadba vezető ajtait minden este kulccsal be szokta zárni, rémülten nyitott ajtót az ablakon kopogtató kertésznek s együtt mentek be, most már a lakásba.

A szobában, amelynek fatábláit fölfeszítve találták, egy vasvilla feküdt a szoba közepén - ezzel feszítette föl a táblákat a betörő - a szekrények pedig nemcsak itt, de a földszint többi három szobájában is föl voltak törve, a bennük talált holmi pedig össze-visszadobálva hevert a padlón.

A betörő minden szekrényt kinyitott, fölforgatta a kályhákat is, föltörte a fürdőszobáit, fölfeszítette az összes fiókokat, kazettákat, egy antik aranyvitrint, amelyben különböző csecsebecsék voltak, egy tulipános magyar parasztszerényt, amelyben a művésznőnek 200 darabból álló ezüstkészlete volt, az ezekben talált holmikat össze-visszaszórta, fölforgatta, de semmit a világon magával nem vitt.



A detektívek ház alkalmazottainak kihallgatása után megállapították, hogy a betörő a vasvillát, amelynek segítségével a lakásba behatolt és a szekrényeket fölfeszítette, a pincéből hozta föl. Megtalálták a lábnyomait a virággruppokon és rengeteg ujjlenyomatot is találtak, amelyekről daktiloszkópiai fölvételeket eszközöltek. A rendőrség véleménye szerint a betörést, amellyel szemben egyelőre meglehetősen értelmetlenül állanak, föltétlenül a helyzettel ismerős valaki követhette el, valaki aki vagy keresett valamit, egy bizonyos dolgot a primadonna holmijai között, amire szükség volt, - esetleg ékszert, vagy készpénzt, vagy pedig valaki, talán egy elbocsátott alkalmazott, aki bosszuból tört be a villába, hogy volt urnőjének bosszuságot okozzon.

Abból, hogy a betörő a szivarokon kívül semmit magával nem vitt, holott a szekrényben ott találta Titkos Ilonának ruháit, fehérneműit és értékes prémjeit, közöttük egy csincsilla-gallért és egy nerzbundát, amelyeknek egyedül sokezer pengő az értékük, valamint abból, hogy betörőszerszámok nélkül dolgozott és végül, hogy a legkisebb óvatosságot sem tanította, minthogy lábnyomokat és ujjlenyomatokat hagyott hátra, a rendőrségen arra következtetnek, hogy az amatőrbetörőnek ez lehetett az első ilyen vállalkozása.

A titokzatos betörést még titokzatosabbá teszi az a körülmény, hogy a betörő amint a házvezetőnő ezt vasárnap délelőtt megállapította, magával vitte a hallt a lakástól elválasztó biztonsági vasrácsának kulcsát. A rendőrség daktiloszkópusai ma délelőtt fognak hozzá az ujjlenyomatok összehasonlításához, amelytől gyors eredményt remélnek. A Lidón tartózkodó Titkos Ilonát házvezetőnője a ház egyik barátjának utján, aki vasárnap reggel Budapestről Olaszországba utazott, értesítette a betörésről.

Rendkívül érdekesnek tartjuk a rendőrségnek azt a fölvetését, hogy a fantasztikus betörést a helyzettel ismerős amatőr követhette el, bár az a körülmény, hogy a betörő az összes szivarokat elvitte, valamint magával vitt egy megkezdett üveg bordói vörösbort is, amelyet az egyik kredencben talált, inkább hivatásos gesztusra vall. A hivatásos betörő ugyanis munkája közben is elszokta fogyasztani a helyszínen, ha ételt vagy italt talál. Ez a körülmény cáfolná a rendőrségi föltevéseknek azt a még ki nem mondott gyanuját is, amely szerint ebben az esetben ugynevezett uri betörő munkájával állnának szemben.