Az osztrák gazdasági élet előkelőségei Budapestre érkeztek

Vasárnap délután 70 bécsi gyáros és kereskedő érkezett Budapestre, hogy megbeszéléseket folytassanak az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok megerősitéséről. A látogatók közt van Otto Böhler, a legnagyobb osztrák acélgyár és az osztrák közuti vasutak elnöke, B. M. Gerbel, Ausztria egyik legkiválóbb mérnöki szaktekintélye, Thonet Richard dr., a hires butorgyáros és más előkelőségek. Munkatársunk vasárnap este hosszabb beszélgetést folytatott az osztrák küldöttség vezető tagjaival a pesti látogatás céljáról. 

– A háborut követő évek sok tekintetben megszakitották Ausztria és Magyarország szoros gazdasági együttmüködését – mondotta Böhler. Ennek az állapotnak véget kell vetni, ki kell emelkednünk a háboru pszichózisából. A merev elzárkózásnak első következménye a drágaság. Csak a gazdasági élet szabadsága és a vámok fokozatos letörése vezethet Középeurópa gazdasági kibontakozására.

Nemrég azzal a javaslattal fordultunk a nemzetközi kereskedelmi kamarához, hogy határozzon meg egy „Zollplafond”-t, amelyen tul semmiféle vámot nem lehet emelni. Ezzel, azt hisszük, rendbe fognak jönni az Ausztria és Magyarország közt ma kétségtelenül meglevő gazdasági ellentétek is.

Az uj osztrák kormányzattól, amely néhánynapos fönnállása alatt máris nyugodalmat hozott Bécs gazdasági életébe, nagyobb stabilitást, állandóságot, megerősödést várunk. Ennek persze az a legfontosabb föltétele, hogy szomszédainkkal is valamilyen középeurópai kis Páneurópát teremtsünk meg, legalább közgazdasági szempontból.

Erre törekszünk most, ennek első stációja a budapesti látogatás...