Bethlen angol cikkben háritja el magától a reakció vádját

A „Hungary Of Today” cimü, változatos tartalmu, angolnyelvü folyóirat ma megjelent számának első cikkét gróf Bethlen István irta.

A józan és reális politika követelménye – irja a miniszterelnök -, hogy minden ország saját szükségleteinek megfelelően rendezkedjen be. A magyar kormányt nem lehet reakcionárusnak nevezni, mert azon elvi állásponton áll, hogy egyrészt az idők követelményeinek megfelelő haladást tüzi ki zászlajára, másrészt a multból azt konzerválja, ami tiszta érték és nemes tradició.

A reakció szemrehányását azért kapjuk, mert még nem csináltuk meg az általános, titkos választójogot, de én kétlem, hogy a legtágabb és titkos választójog csalhatatlan garanciája a szabadságnak és a demokráciának.

Hogy az általános és titkos választójog ne váljék felelőtlen elemek tiránnizmusává és abszolutizmusává, hogy ne hozza azok uralmát, akik minden szellemi, kulturális és történelmi értékét egyszerűen elsöpörtnek, ahhoz a tömegek fokozatos politikai nevelése, a szociális ellentétek fokozatos mellőzése és a tömeglélek felelősségérzetének kultiválása és morális kulturája szükséges.

Ennek az utóbbinak fejlődését azonban a demagógia tudatos és szervezett propagandája igyekszik megakadályozni, amely a nép alacsony ösztöneinek hízeleg. Egyetlen nemzet sem született hamisitatlan demokráciában, a demokráciához fokozatosan kell minden nemzetet nevelni, az intézményeket fokozatosan, a népléleknek és a kulturának megfelelően kell átalakítani, nem abstrakt teóriákat véve alapul, mert ezt a nemzet drágán fizetné meg.

A cikk, melynek további részében Bethlen hangsulyozza a munkaadó és munkás közötti jó viszony szükségességét, azzal végződik, hogy a magyar élet minden tekintetben az egészséges fejlődés utján halad.