Briand ma Genfben páneurópai ebédet ad

Genf, szeptember 8.
Briand hétfőn ebédre hivta magához az európai államok első delegátusait, akik előtt fogja kifejteni, hogy a nagy európai konföderáció, az Európai Egyesült Államok megalakításához vezető uton mi az első lépés, amelyet tenni készül és mi az, amit az európai kormányoktól kíván? A francia delegáció köréből nyert értesülésünk szerint Briand konkrét javaslatot a hétfői ebéden nem fog tenni, hanem inkább arra fogja kérni az európai államok képviselőit, hogy ők maguk tanulmányozzák a kérdést és jelöljék meg azokat a föltételeket, amelyektől véleménye szerint a nagy európai államszövetség megalakulása függ. Briand hétfői ebédjén Magyarországot vagy Apponyi Albert gróf, vagy Walko külügyminiszter fogja képviselni.

Páris, szeptember 8.

A francia sajtó csalódással ir arról, hogy Briand páneurópai tervei nem találtak külföldön arra a visszhangra, amelyre számíthattak volna.

Az olasz expanziós kedv kevéssé egyezik Briand eszméivel.

Anglia egyedül a lefegyverzésre gondol és sokalja Briand idealizmusát. Párisban óriási érdeklődéssel várják Stresemann hétfői beszédét, amelyet a „Temps” vasárnap este az egész iniciativa szempontjából döntő fontosságunak mond. Mindenki azt hitte, hogy Amerika fázni fog az európai gazdasági szövetség eszméjétől és riválist lát benne, meglepetésszerüen éppen az amerikai sajtó és közvélemény lelkesül legjobban a gondolatért.