Egy magyar származásu énekesnő „szerelmi balzsamért” bepörölt egy magyar szinigazgatót Amerikában

Endrei Jenő a Hungarian Chicago Company igazgatója kellemetlen affér középpontjában áll: a direktor ellen a magyar szintársulat egyik tagja, a 19 éves Vajda Vivien énekesnő, a newyorki Jefferson Market Courton (polgári bíróság) előtt kártérítési pört inditott.

Amerikában nem szokatlan, hogy a nők a volt udvarlótól kártérítést kérnek, a pénzt, amelyet ilyen címen harcolnak ki, „szerelmi balzsam”-nak hívják. Vajda Vivien, aki csinos szőke leány és félesztendeig volt a magyar szintársulat tagja, azt állítja keresetében, hogy Endrei ezalatt állandóan szerelmi ajánlatokkal ostromolta.

Miután a följelentés megtörtént, a magyar szinigazgatót, aki 20 éves, detektív kisérte a Tombs Courtra (rendőrbíróság), ahol a szinésznőt W. J. di Donato ügyvéd képviselte. A newyorki fotoriporterek tárgyalás közben fényképfölvételeket készítettek a panaszttevő énekesnőről és a lapok a rendőrségre hurcolt magyar szinigazgató fényképét is közölték.

Vajda Vivien vallomása szerint a direktor eget, földet, sőt – automobilt is igért neki, de igéreteiből semmit sem tartott be. Ezt levelekkel, táviratokkal próbálta igazolni és más bizonyitékokat is produkált, de hát nemcsak a szerelemben, hanem a rendőrség előtti eljárásban is Endrei igazgatónak volt sikere, mert az énekesnő nem tudta bizonyitani, hogy „csakis az erőszaknak” engedett… A bíró Endreit 5000 dollár óvadék mellett szabadlábra helyezte. Vajda Vivient pedig utasította, hogy a polgári bíróság előtt küzdjön tovább a „szerelmi balzsamért”.