A nagymarosi strand elegáns hősét, egy volt tb. szolgabírót vasárnap lopás miatt letartóztatták

Moziszerű nyomozás után került rendőrkézre vasárnap egy uri tolvaj, aki a szezón elején a nagymarosi strandon tünt föl, míg utóbb nyomtalanul eltünt. A magas, elegáns férfiu, aki lelkesen udvarolt a nyaraló hölgyeknek, a nagymarosi szállodákban, ahol lakott, mint angelei dr. Farkas László pénzügyi főtisztviselő jelentette be magát.

Kitünő sármőr volt, hódított és elbájolta még a fodrászt is, akinél minden nap órákat töltött. A fodrász, Gerő Frigyes, akinek a főüzlete Budapesten van, egy napon meglepetve vette észre, hogy kabátja zsebéből hiányzik a tárcája, amelyben 900 pengő volt és több fontos irat. Először azt hitte, hogy elvesztette a tárcát. Egy kisfiu azonban olyan helyen találta meg az utcán üresen az erszényt, ahol Gerő nem is járt, amire az a gyanuja támadt, hogy meglophatták. Gyanuját bejelentette a budapesti rendőrségen is. Amikor a detektiveknek fölsorolta, hogy kik voltak az üzletben az eset alkalmával, a fölsorolásnál megemlítette dr. Farkas Lászlót is. Hamarosan kiderült, hogy ilyen nevű pénzügyi főtisztviselő nincs.

Ez már gyanus volt. Ugyanekkor Farkas megjelent Gerő budapesti üzletében s amikor hallotta, hogy Gerő elvesztett 900 pengőt, ártatlan arccal sajnálkozott. Gerő azonban utánaküldte egy kis inasát, hogy figyelje meg, hol lakik a doktor úr. A kis inas taxin követte Farkast a Nagyfuvaros-utcáig. Itt volt a lakása. Farkas azonban észrevette az inast, azonnal lehozott két bőröndöt, taxira ült és elhajtatott.

A rendőrség csak napok mulva nyomozhatta ki, hogy a balassagyarmati vonattal utazott el. Ezalatt Balassagyarmaton a csendőrség gyanusnak talált egy urat, akik Rabár Endre tb. szolgabíró néven szerepelt az ottani szállodában. Ez az úr költekezett és hevesen udvarolt a szobaasszonynak, akiről köztudomásu, hogy 50.000 pengő megtakarított pénze és sok ékszere van. Az igazoltatásnál kitünt, hogy a föltünő urat csakugyan Rabár Endrének hivják és valóban tb. szolgabíró volt.

Miután azonban egy postatakarékpénztári könyvet találta nála, amelyben az 1 pengős betét 500 pengőre volt kijavítva, Rabárt átadták a budapesti főkapitányságnak. Itt aztán hamarosan kitünt, hogy Rabár azonos a nagymarosi strand eltünt hősével.
A lopást be is ismerte. Letartóztatták.