A Röntgen-sugár alkalmazása kétirányú lehet

A modern orvostudomány csodái
Erről nyilatkozik a Tolnai Világlapja számára

dr. Kelen Béla, egyetemi tanár

Nem tudnám egykönnyen megmondani, hogy milyen kezdetleges stádiumban volna ma is az orvostudomány, ha nem ismernők a Röntgen-sugarat. Idestova jó egynéhány évtized mult el a Röntgen-sugár felfedezése óta és ez a pár évtized alaposan felforgatta a gyógyászatot. Számtalan megbetegedés van, amelyeket a legfinomabb diagnosztikai módszerekkel sem lehet felismerni.

A Röntgen-sugár a másodperc törtrésze alatt megmondja nekünk, hogy hol van a baj és milyen természetű. Tudnunk kell, hogy a Röntgen-sugár alkalmazása kétirányú lehet. Egyrészt átvilágítja a testet és megmutatja a betegség székhelyét, másfelől gyógyít is, ha erre szükség van. A röntgenezést tehát vizsgálati célokra és gyógyításra használják.

Nagyon sok fajta Röntgen-sugár van és ezeket felváltva alkalmazzuk a különböző átvilágításoknál, vagy gyógyításoknál. Meg kell állapítanom, hogy a Röntgen-sugár abszolút biztos adagolásának tudománya igen fiatal, mindössze két-háromesztendős. Csak ennyi idő óta áll módunkban pontosan annyi és csak annyi sugarat bocsátani a testre, vagy a testbe, amennyire éppen szükség van.

Amíg azelőtt előfordult, hogy a túlzott mértékben alkalmazott Röntgen-sugár rombolt, kopaszságot okozott, vagy szövetek, szervek súlyos elhalását idézte elő, súlyos égési sebeket váltott ki, gyakran a kezelőorvos pusztulását is, addig ma, hozzáértő kezében a röntgenezés olyan hangszer, amelynek minden hangját, akkordjait, összhangzását ismerjük.

Ötven orvos pusztult el, amíg idáig jutottunk, közöttük két magyar, ötven orvos és ki tudja, hány beteg? A Röntgen-sugár alapos megismerését nem adta ingyen a természet.

Ma a röntgenezés afféle csodatevő gyógymód szerepét játssza sok orvos és még több beteg szemében. Ahol minden segítség eredménytelen, ott a röntgenezéshez fordulnak, mint utolsó menekülési lehetőséghez. És ez az optimizmus nem egészen indokolatlan, ha azt vesszük figyelembe, hogy nincs az orvostudománynak olyan ága, ahol ne produkált volna meglepő eredményekéikor röntgenezés.

A belgyógyászatban, a sebészeti kezelésben, a szemészetben, a bőrgyógyászatban, a kozmetikában egyaránt. Ez az oka azután, hogy ma már a falusi orvos rendelőjében is ott találjuk sokszor a Röntgen-lámpát. A betegségek felismerésének és gyógyításának egyik legfontosabb eszköze lett a legutolsó években a Röntgen-sugár.

Vannak például súlyos természetű rákok, amelyekhez már nem mer nyúlni a sebész, mert a szervezet nem bírná ki a műtéti beavatkozást. Ebben az esetben gyakran nagy szerepe jut a Röntgen-sugárnak. A sugarak behatolnak a mélységbe, elpusztítják a beteg szöveteket, a rák meggyógyul, vagy legalább is operálhatóvá válik.

A szervezet felfrissül, a beteg megerősödik és a sebész, amennyiben erre még szükség van, hozzáfoghat a műtéthez. Agyvelődaganatok elpusztítását is kitűnően elvégzi a Röntgen-sugár. Érdekes, hogy a sugarak az egészséges agyszöveteknek nem ártanak.

A közismert Basedow-kór, amely a pajzsmirigy túltengésének következménye és többek között fokozott szívverésben, élénkebb idegéletben nyilvánul meg, szintén gyógyítható Röntgennel. Azelőtt csak a gyógyszeres kezelés, vagy az operáció vezetett ideig-óráig eredményre.