A rádium kiegészíti a Röntgen-kezelést

Körülbelül ennyi az, amit a modern Röntgenes gyógyításról elmondhatok. A legújabb időkben azután kiegészíti a Röntgen-kezelést, főleg a finomabb természetű beteg részek gyógyítására: a rádium A gyógyítás elve körülbelül ugyanaz. A beteg sejket elpusztítja, „elégeti” a rádium és helyükben egészségesek keletkeznek.

A rádium legtöbbször kis üvegfiolában van elzárva, ezt körülveszi egy ezüst-, vagy platinatok. A rádium hatékony sugarait kitűnően átengedi ez a tok. A beteg testrészre már most vagy ráteszik a rádiumtokot, vagy ha mélyebben fekvő részek, például gyomorrákok kezeléséről van szó, akkor esetleg időlegesen le is nyeletik a beteggel a rádiumtokot.

Ugyanígy nyílt seb, gégerák, vagy hasonló természetű megbetegedés esetén: a beteg részbe helyezik egy-két órára, vagy a szükséghez képest hosszabb időre a rádiumot. A legújabb módszerek egyike, amelyet például a nyelvráknál alkalmaznak, hogy a rádiumot egy belül, hosszában üreges tűben helyezik el és ezt beleszúrják a nyelvbe. A sugarak így legközvetlenebbül érik a beteg testrészt.

Kicsit fájdalmas módszer, de a betegek tűrik a fájdalmat. Általában azt vettem észre orvosi praxisomban, hogy az emberek sok mindent feláldoznak és elviselnek a gyógyulás érdekében, csak a hiúságukat nem szabad bántani. Így volt egy betegem, akit Röntgennel kezeltem nyelvrák ellen. Egy napon észrevette a páciens, hogy a kezelés következtében kihull a szakálla.

Felesége és ő maga kétségbeesve panaszkodtak nekem. És hiába magyaráztam, hogy a szakállügy mellékes lehet akkor, mikor az élet megmentéséről van szó, beteg abbahagyta a kezelést, nagyszerűen gyógyuló nyelvrákja kiújult, a szakáll megmaradt ugyan, de ő maga, az én páciensem elpusztult.

Szegény, életének vége felé már szívesen feláldozta volna szakállát is, de akkor már késő volt. Csak akkor jött rá hogy mennyire igazán „mulandó” a hiúság és minden, ami vele összefügg az egész élet.