Megújhodás, öncsonkítással való életmentés

Az öncsonkítással való életmentés az állatvilágban különösen az alsóbbrendű állatoknál nem is olyan ritka jelenség. Ha a sáskát megfogjuk, elrúgja magától hosszú ugrólábait. A kaszás pók úgy ei* hagyja lábait, mintha nem is volnának az övéi s egy ideig még mozog, kaszál is az önoperáció után a láb. Innen nyerte a nevét.

A harcias rákok nem egyszer párbajoznak egymással s akárhányszor megesik, hogy lábak, csápok maradnak a párbaj színhelyén a hatalmas ollók áldozataiként. Az elveszett tagok azonban mindannyiszor megnőnek újra.

Békák, gőték, szalamandrák között ugyan nem szokásos az öncsonkítás, de azért, ha baleset éri őket, leszakad lábuk, farkuk, az csakhamar újból kinő, sőt kivágott szemük is újból kisarjad. A tagok megújhodásánál sokkal csodálatosabb, mikor a leszakadt taghoz egy új test nő, mintha csak a gombhoz varrnák a ruhát.

A tengerpartok sekély vizeiben gyakori állat a tengeri csillag. Az ötágú csillaghoz hasonló állat, csillagkarjaival nagyokat lódít magán és így ugrándozik a víz alatt s vadászgat apróbb tengeri állatokra. Ha a tengericsillag egyik karját kitépjük és visszadobjuk a tenderbe, még négy kar fejlődik hozzá és teljesen új állattá lesz, persze a karjától megfosztott állat is újból megnöveszti karját.

Második képünkön látható egy oly tengeri csillag, mely egyetlen karból fejlődött. Egyik, másik tengeri csillag szaporodásra is felhasználja ezt a képességét. Az állat egyszerűen feldarabolja magát öt részre, mindegyik rész egy-egy önálló állattá fejlődik.

Aki szeret a tengerpartokon úgy sétálgatni, hogy a víz hemzsegő állatvilágában gyögyörködjék, az megpillanthatja a homokban szerényen meghúzódó tengeriuborkát is. Ha kezünkbe vesszük,- védekezésből erős vízsugarat lövel ki magából s aki erre nincs elkészülve, különösen, ha nyakába kapja a zuhanyt, bizony elereszti, eldobja az állatot.

Ilyenkor a tengeriuborka teljes bélcsatornáját kiveti magából, bélcsatorna nélkül nincs emésztés, táplálkozás. Ahelyett azt látjuk, hogy a tengeriuborka serényen befúrja magát a homokba s néhány nap múlva új bélcsatornát fejleszt s vígan él tovább.

A tudományban visszaszerzőerőnek nevezett ezen tulajdonsága az állatoknak rendkívül módon van kifejlődve a férgeknél is. Ha a földigilisztát ketté vágjuk, a fejirészhez hátsó, a hátsórészhez fejirész növekszik és egy állatból kettő lesz. Harmadik képünkön látható egy oly földigiliszta fényképe, melynek vastagabb mellső részéhez egy újabb, keskenyebb, hátsó rész fejlődött.