Százötven vagon marhát szállitanak hetenkint Olaszországba

Az olasz marhakereskedők részéről mindnagyobb az érdeklődés a magyar marhák iránt, főleg a prima minőségü növendékmarha iránt erős a kereslet, amit az olaszok tenyésztési célokra keresnek. 

A kereslet az áraknál is érezteti hatását. Az olaszok jó árt fizetnek.
A kivitel hetek óta erősen folyik és még mindig tart, ami a magyar állattenyésztés, illetve a magyar gazdaközönség szempontjából örvendetes jelenségnek mondható, főként a mai alacsony gabonaárak mellett, ami ugyis deprimálólag hatott az egész magyar gazdaközönségre.

Átlag 150-180 vagon marha kerül hetenként Murakeresztur állomáson át kivitelre Olaszországba. Az olaszok igen felkapták a magyar marhát.

Csak azt sérelmezik, hogy a magyar marhalevél-illeték nem egységes. Igy van község, ahol 40 fillért fizettek, de nem egy községben 2, sőt 3 pengőt is kértek, mint illetéket egy marhalevél után, amin az olasz marhakereskedők, akik az utóbbi időben tömegesen látogatják a zalai vásárokat, megütköztek.

Ajánlatos volna éppen a magyar gazdaközönség szempontjából, ha a marhalevél-illeték ügyében az illetékes hatóságok részéről intézkedés vagy beavatkozás történnék.