Rövidek

A német köztársaságban ma nem a General, de a Generaldirektor a nép bálványa! – irja Rothermere lord a „Daily Mail”-ben
London, október 6.
A „Daily Mail” holnap kezdi meg, Rothermere lord három cikkekből álló sorozatának közlését a lord németországi utjának eredményéről. Az első cikk megállapítja, hogy a németek szinte ijesztő gyorsasággal és alapossággal fordultak el régi ideáljuktól, a militarizmustól s a német köztársaságban ma nem a General, hanem a Generaldirektor a nép bálványa. A németek nagyon szivesen belenyugszanak Franciaország katonai fölényébe, míg önmaguk, a katonai kiadások óriási terheitől megszabadulva, nyugodtan készülhetnek ipari offenzivájukra.

A valuta összeomlása megszabadította ipari vállalatainak adósságaiktól és a márka stabilizálása az egész német gazdasági rendszert megifjodva és megerősödve találta. A század közepe felé ők lesznek Európa legjobban szervezett ipari állama, valószinüen 100 millió főnyi lakossággal.

Most, hogy Németország igazán békét akar, most kezdődik csak az angol kiviteli kereskedelem valódi harca, mert Németország Anglia legfélelmesebb ellenfele lesz a piacokért való küzdelemben.

Háborus beszédet mondott vasárnap a francia gyarmatügyi miniszter

Párisból jelentik: Maginot gyarmatügyi miniszter, aki résztvett a lengevillei hősök emlékmüvének fölavatását követő lakomán, beszédében ezeket mondotta: Érdekeink igazi megvédésének egyetlen eszköze, hogy katonáinkat mindaddig a Rajna mellett hagyjuk, amig a Young-tervezet nem válik valósággá. Igazságos és tartós békét akarunk, olyan békét, amely a biztonságon épül föl. Mindaddig, amig az általános és teljes leszerelés nem következik be, az a nemzet, amely békében akar élni, köteles gondoskodni saját védelméről. Franciaország határai jelenleg nyitva állanak, éppen ezért kötelessége, hogy sürgősen megszervezze a határok védelmét és megerősítse saját biztonságát, hogy elejét vehesse minden betörésnek és szükség esetén biztonságban hajthassa végre csapatainak mozgósítását és összevonását.

Az athéni világbékekongresszus Páneurópa megvalósítását követeli

Athénből jelentik: A világbékekongresszus athéni ülésszaka vasárnap délben véget ért. Az utolsó ülés tárgya az Európai Egyesült Államok problémája volt. A kongresszus heves vita után azt az határozatot fogadta el, hogy politikai és gazdasági szempontból kivánatosnak tartja az Európai Egyesült Államok megvalósítását.

De Monzie szenátor, Magyarország lelkes barátját, vasárnap képviselővé választották

Páris, október 20.
Lot-megyei Figeac-kerületben, amelynek parismenti képviselője néhány héttel ezelőtt meghalt, vasárnap volt az időközi választás. A mandátumra egy szocialista ellenjelölttel szemben De Monzie szenátor és volt miniszter is jelöltette magát, akit nagy többséggel megválasztottak.
Monzie eddig Lot egyik szenátora volt, de a kilencesztendős szenátori mandátumnél többre tartja a képviselőséget és most le fog mondani szenátusi tagságról. De Monzie, aki Magyarország lelkes barátja, ezeket mondotta:

- A szenátus ujabban annyira az ellenőrző szerepére szoritkozik és annyira nem él cselekvő életet, hogy érzem, apránként az én cselekvő kedvem is elzsibbadt volna e magas álmatag testületben. Mivel aktiv módon akarok résztvenni a politikai életben, inkább a képviselőházat választom arénául, mint a szenátust.

Prónay Pál alezredes nyilatkozata

Tisztelt Szerkesztő Ur! Legyen szives lapjában a következő soroknak helyt adni: Nem felelnek meg a valóságnak azok a hirek, amelyek propagandaszerűen lesznek terjesztve, de már napilapokban is megjelentek, mintha én fölkelő táborommal és asztaltársaságommal eme vagy ama szervezethez csatlakoztam volna. A helyzet nagyon zavaros és még nem tisztult ki, tehát én és híveim nem csatlakozunk sehová sem. De különben is kijelenthetem előre, hogy ebben nekem nem a husosfazék szaga lesz az irányadó, hanem ott leszek, ahol a nyomorom és a nyomorgó testvéreken segíteni tudok. Azt hiszem, hasonlóan fog cselekedni minden hazafias magyar.

Kiváló tisztelettel: Prónay Pál, alezredes

A vasárnapi csehszlovák választásokon Benes pártja előre tört, a cseh és német szociáldemokraták nyerték a kommunisták szavazatainak kétharmadát
Szlovenszkóból a vihar miatt nincsenek részletes eredmények, de valószinű, hogy az egyesült magyar pártok és Hlinkáék nemcsak tartják, de tul is szárnyalják eddigi poziciójukat.

Ruszinszkóban többen szavaztak a magyar jelöltekre, mint a mult választáson.