Mi lesz Chaplinnel?

Igen, mi lesz Chaplinnel?... Ezt kérdezik sokan most, amikor a beszélőfilm mindent elsöpör a film porondjáról, ami nem hangos és lármás…

És Chaplin még mindig néma. Nem akar beszélő filmet gyártani és nem akar idegen vállalathoz szerződni.

Azt mondják, hogy Chaplinnek is vége. Éppen úgy, mint sok más híres filmsztárnak, akit elsöpört a beszélőfilmorkán.

Amerika nem hálás, Amerika gyorsan felejt és tapos el embereket, művészeket, még akkor is, ha az illető tegnap még a legünnepeltebb ember volt.

Egyszer már megingott Chaplin poziciója, akkor, amikor felesége lehetetlenné akarta tenni, amikor Chaplinné odaállt a nyilvánosság elé és azt mondta:
- Ime, ezt az embert szeretitek!... Ezt az ember, aki nem tiszteli a családi élet szentségét!

Az amerikai közönség két pártra szakadt és az egyik fele halált kiáltott reá.
Később azután mégis elsimultak a válás botrányai. Chaplin visszatért a filmhez és befejezte a „Cirkusz”-t. Aztán szünetek következett. Az izgalmak megviselték, pihenésre volt szüksége.

És 1927-ben megkezdte új filmjének előkészítését. Ezt a filmet is nehezen csinálta, mert közben kitört a beszélőfilmláz. Nem tudta, mit csináljon…Pályájának kezdetén rövid egy két felvonásos vigjátékot készített és csak akkor,amikor már nevét szárnyra vette a hir, határozta el magát a nagyobbszabású, hosszablélegzetű filmek gyártására.

Chaplin az életben nagyon szomorú ember, akit még ma is, amikor töbszörös milliomos, kisért az éhezéssel teli nyomorúságos gyermekkor, még ma is maga előtt látja küzdő, dolgozó anyját. Ezt nem tudja elfelejteni, és ha olyan emberrel találkozik, aki támogatásra szorul mindent elkövet érte.

Közcélokra egy centet sem ad, de már ezer és ezer embert segített és támogatott. Nem tesz kórházalapitványokat, nem állít fel tudományos kutató intézeteket, mint Rockeffeler, hanem közvetlenül segít enyhíteni az emberi nyomorúságon.

Ő ismeri a pénzértékét, nem úgy, mint Rockeffeler, aki öt centet ad annak akin segíteni akar…
Még a beteg kutyákat is megszánja…

És embereket fedez fel, embereket segít az érvényesülés útjára. Ő fedezte fel Jackie Coogant. És emilyen önzetlenül, érző szívvel segít az embereken, olyan rútul élnek vissza a bizalmával. Lita Gray szegény iskolásleány volt, amikor Chaplin felfedezte és híres fimszínésznőt csinált belőle . Később feleségül vette és ugyanez a nő nemsokára minden eszközt megragadott, hogy jótevőjét lehetetlenné tegye az amerikai publikum előtt.

Mindig jót tesz, mindig társat keres és végül mindig becsapják és csúnyán faképnél hagyják.
Chaplin nem akar beszélőfilmet gyártani és ha még idejében meg nem gondolja magát, kénytelen lesz végképpen visszavonulnia filmszerepléstől.

Egyelőre még fent van, rajonganak érte és a legújabb filmje nem is aratott olyan sikert, mint eddigi képei, erősen tartja a pozicióját. Ezt a poziciót azonban csak addig tarthatja meg, amíg a beszélőfim el nem söpri őt.

Azok, akik jól ismerik azt a helyzetet amit a beszélőfilm teremtett Hollywoodban,azt mondják hogy a világhírű művész nemsokára kénytelen lesz teljesen visszavonulni.