A törvényhatósági választásokról

Vasárnap folytak le az egész országban a megyei törvényhatósági választások, kevés izgalom, mérsékelt érdeklődés mellett. A választópolgárok nagy többsége kevés jelentőséget tulajdonított a választásnak, különben is sok megyében a főispán, látván a hangulatot és okulva Széll József zempléni főispán csufos kudarcán, jobbára paktumos listákat készített, amelyeken különböző pártok, világnézetek és foglalkozási ágak elég arányosan képviselve voltak.

Miután a vidéki nyilt kerületekben az ellenzéki képviselőjelölteket sorra kibuktatták a választásokon, az ellenzéki érzelmű kispolgárságnak és kisgazdáknak nem volt meg a szervezete és a vezetősége sem arra, hogy a jelöléseket megejtse és hogy a listáit összeállítsa. Ahol azonban az ellenzék megszervezkedett, ott győzött is, így Ujpesten, ahol az ellenzéki blokk 5580 szavazatával szemben a kereszténypárral egyesült kormánypárt 3071 szavazatot kapott.

Hódmezővásárhelyen, ahol az ellenzéki Kun Béla pártjáé a törvényhatósági bizottság abszolut többsége, Debrecenben Hegymegi Kiss Pál 24 mandátumot kapott, Szegeden a balpárt 15-öt. Zemplénben, a Hegyalján, a választók tartózkodtak a szavazástól.

A szociáldemokrata párt most jelölt először a vidéki törvényhatóságokban és az eddigi jelentések szerint, elég jól állották meg a helyüket. Ott, ahol küzdelem volt, a szavazatok összeszámlálása még folyik és csak hajnalban alakul ki tiszta képe a választásnak.