Garami Ernő a jobboldali és baloldali diktaturáról

Garami Ernő, aki a napokban tért vissza Budapestre, a „Népszava” vasárnapi számában „Jobbra is – balra is” cimen vezércikket irt, amelyben figyelmezeti a magyar munkásságot a kétoldali ellenségére, a bolsevizmusra és a fascizmusra.

- Természetes – irja -, hogy pártunk minden tényezője, minden testülete, minden tagja, régesrégen kiábrándult mindenféle bolsevizmusból, még akkor is, ha valaha, régen, a bolsevizmus kezdetén érzelmi szálak füzték volna ahhoz a mozgalomhoz, amely eleinte még hazudhatta, hogy a szocializmus teljesülése akar lenni. Természetes, hogy a szociáldemokrácia és a bolsevizmus között nemcsak nincs meg a legparányibb kapcsolat sem, hanem ez a két áramlat a legszögesebb ellentétben áll egymással szemben és harcol egymás ellen…. Azonban – folytatja – a bolsevizmus nemcsak a gyülölködő ellenség képében jelentkezik, hanem ravaszul és álnokul jóbarát képében is igyekszik megjelenni a munkásság színe előtt. A bolsevizmus nem lehet barátja a munkásságnak, mert diktaturára törekszik s mert a munkásságnak legnagyobb ellensége a mindenrendü és rangu diktatura.

Rámutat ezután a bolsevizmus vereségére, végig az egész világon s arra, hogy a bolsevisták mindenütt a legnyiltabban siettek a szociáldemokrácia táborában küzdő munkássággal szemben – a legszélső jobboldallal szövetkezni.

- Ha félreteszünk minden szentimentalizmust - folytatja – és ha tárgyilagosan vizsgáljuk az eseményeket, akkor be kell látnunk, hogy a bolsevizmushoz se értelmileg, se érzelmileg a legvékonyabb szálak sem kötnek minket, aminthogy őket sem köti mihozzánk ilyesmi. A jobboldalon álló fascistákkal szemben, legyen bár ébredő vagy sas a nevük, tisztán tudjuk kötelességünket és álljuk a harcot velük szemben.

- Ugyanilyen tisztán kell tudnunk kötelességünket a baloldalon álló fascizmussal, a bolsevizmussal szemben is, amely nem kevesebb gyülölködéssel kiséri lépteinket, mint amaz. Félre hát minden álromanticizmussal és álszentimentalizmussal, gondoljuk arra, hogy külföldi testvérpártjainkat is a bolsevizmus ellen irányuló kiméletlen harc teszi napról-napra hatalmasabbá és ellenállhatatlanabbá s ne felejtsük el, hogy nemcsak jobboldalon állanak ádáz ellenségeink, hanem a baloldalon is!