Az Újpest nyerte a Középeurópai Kupát

Az Újpest szenzációs finissel 2:2-ős eldöntetlent harcolt ki Prágában a Slavia ellen és 7:3-as gólaránnyal megnyerte a Középeurópai Kupát.

Braun bíró két 11-est ítélt a Slavia javára, de az elsőt Acht bravúrosan kivédte. – Már 2:0-ra vezettek a csehek, amikor P. Szabó és Auer az utolsó öt percben kiegyenlítettek. Borsányi volt a mezőny legjobb embere.

Prága, november 16.

Tizenegy újpesti fiú világraszóló dicsőséget szerzett a magyar futballnak. A Ferencváros után most az Újpest szerezte meg a Középeurópai-Kupa védelmét, ami újabb értékes bizonyítéka annak, hogy a három nagy középeurópai futballnemzet között Magyarországé az elsőség.

Az Újpest ragyogó teljesítménye párját ritkítja a futball történetében. A Sparta, a Rapid és a Slavia félelmetes együtteseinek testén keresztül jutott el a kupagyőzelem dicsőséges állomására. Három ellenfele ellen hét mérkőzést játszott, négyet idegenben, hármat idehaza.

Gólaránya 20:11! A budapesti 5:1-es győzelem előnyével állott ki vasárnap Prágában a döntő jellegű utolsó Slavia-meccsre. A prágai Belvedere-pálya zsúfolásig megtelt nézőkkel, mert a cseh közönség abban reménykedett, hogy még be lehet hozni a Slavia négy gólnyi hátrányát.

Hiába biztatta azonban 23.000 főnyi fanatikus közönség a Slaviát, a kitűnő Újpesttel még a saját pályáján sem tudott megbirkózni. A mérkőzés óriási iramban folyt le, igazi kupagyőzelem volt.

A Slavia ragyogóan kezdett és mindvégig legjobb teljesítményét adta, annál értékesebb tehát az Újpestnek lelkes munkabírással és ragyogó finissel kivívott eldöntetlen eredménye.

Az első félidőben a Slavia volt a többet támadó fél, de az újpesti védelem sziklaszilárdan állott ellen. A 21. percben tizenegyeshez jutott a Slavia: Acht kivédte! Csak egy gólt sikerült a Slaviának ebben a félidőben rúgnia, a másodikat szünet után újabb tizenegyesből szerezte meg.

A mérkőzés végén az Újpest finisbe fogott és nagy bravúrral kiegyenlített. Alig fújták le a meccset, a prágai magyar kolónia berohant a pályára és lelkes ünneplés közben a vállán vitte ki az újpesti fiukat.

A nehéz, sáros talajú pályán lefolyt mérkőzések az Újpest csapatának és egyben az egész mezőnynek Borsányi volt a legjobb embere, aki végig bírta a szédületes iramot. Mellette Acht, Fogl III. és Kvasz voltak különösen jók, de dicséret illeti valamennyi játékost, akik közül csupán Mészáros játszott gyöngébben.

A csatárok közül leginkább Spitz tetszett. Cseh vélemény szerint a Slavia túlságos idegességgel ment a küzdelembe és csatárainak nem volt lövőszerencséje. A csapatból a közvetlen védelem és Pleticha teljesítménye magaslott ki. A csatársorban Swoboda remekelt. Jól játszott még Joska, kevésbé jól Puc és Kratochwill, Junek csak néha volt jó, de annál eredményesebb. Amit a Slavia 85 percig épített, 5 perc alatt omlott össze a ragyogó újpesti finisben.


A játék erős irammal kezdődik. Eleinte a Slavaia támad, majd változatos mezőnyjáték alakul ki, amelyben a honi közönség biztatására a Slavia a veszedelmesebb fél. Kővágó csak az utolsó pillanatban menti taccsra Joska lövését.

 
Ezután Acht fogja Szvoboda éles labdáját. A játék nagyon erős, de Braun kezében tartja a mérkőzést és minden szabálytalanságot azonnal lefúj, amiért a prágai közönség több esetben tüntet is ellene. A 11. percben Kratochwill éles lövése csak hajszálnyira süvit el a kapu mellett. Majd Újpest támad, de bizonytalan Mészáros sokat ront.

A 14. percben esik az első korner az Újpest javára, de Auer kapu fölé fejel. Ugyancsak Auer 16 kapu fölé a következő percben szabadrúgásból. A 17. percben eredménytelen korner az Újpest ellen. Az Újpest ezután ismételten támadásokat kísérel meg. Borsányi remekel. A 21. percben Kvasz a 16-oson állva henset vét.

A megítélt 11-est Acht bravúrosan kiüti, Auer most egy briliáns támadást kapu fölé fejeléssel végez be, majd ellentámadásból újabb korner esik az Újpest ellen. A játék hullámzik és Auer fejesét elvetődve, csak kornerre tudja védeni. Planicka. A 29. percben a Slavia jobbszárnya lefut és Junek öt méterről lőtt labdája a vetődő Acht fölött a lécre és onnan a hálóba pattan (0:1).

A gól után az Újpest csapata láthatóan ideges, de újabb támadásokat vezet és a 36. percben kornert erőszakol ki a Slavia ellen, amelyből Auer fejese csak alig kerüli el a kaput. Mészáros lő most, de gyöngén. A félidő végén még egyszer alkalma van Achtnek Joska lövésének parírozásával bemutatni tudományát.

A második félidő Újpest-támadással kezdődik és már a 3. percben nagy helyzet adódik a Slavia kapuja előtt. Spitz tisztán áll, alig néhány méterrel Planicka előtt, de állítgatni próbálja a labdát és közben szerelik. Egy percre rá már szabadrúgás az Újpest ellen a 16-osról, de Puc lövése fölé megy.

Röviddel ezután Acht biztosan fogja Joska veszedelmes lövését. Most inkább a Slavia támad és már a 6. percben újabb kornert rúg Újpest ellen. A kornerből Szvoboda váratlanul lő, de Acht szenzációs elvetéssel véd. A 11. percben szabadrúgás, majd korner az Újpest ellen. A kapu előtti tumultusból a labda Kvasz kezére pattan, a szigorú Braun 11-est ítélt, amelyet Kratochwill behelyez (0:2).

Újpest még mindig nem tud magára találni és egyedül Borsányi az, aki kifogástalanul látja el dolgát. A 21. percben eredménytelen korner az Újpest ellen. Spitz gyönge lövését, majd Auer szabadrúgását Planicka vetődve fogja.

Most az újpesti kapu előtt vannak a Slavia-csatárok és egy percen belül két közeli labdát szed le Acht a lábakról. Borsányi és Szvoboda összefutnak, az üresen hagyott labdára egyszerre startol Puc és Acht. Puc belerúg Achtba, amire mind a ketten elterülnek.

Rövid masszírozás után a 33. percben ismét komplett a két csapat. A 40. percben Spitz keresztül driblizi magát a Slavia védelmén és a kornervonalról előrecsúszott labdát behúzza a berohanó P. Szabó elé, aki azt góllá értékesíti. (1:2).

A csalódott közönség kezd a pályáról elszállingózni és a Slavia láthatóan összeroppan. Az Újpest most óriási finisbe fog és Auer 2 perccel a befejezés előtt Ströck passzából kiegyenlít (2:2).

Az Újpestiek finiséből újabb gólra is telnék, de a Slavia mindent taccsra vág és így a 2:2-tős eredmény nem változik.