Dr. Kont Ignác, a párisi Sorbonne egyetem tragikus körülmények között elhunyt magyar tudósának két 80 éves nővére hónapok óta kecskeólban lakik Győrött

Győr, november 10.

Dr. Kont Ignác magyar tudós, még a világháboru kitörése előtt a magyar nyelvtudomány tanára volt a párizsi Sorbonne egyetemen.

A világháboru kitörésekor őt is internálták és a sok nélkülözés annyira elgyöngítette, hogy a háboru befejezése után már nem tudta átvenni tanszékét. Azóta folyton betegeskedett és hosszu szenvedés után, 57 éves korában, az év elején elhunyt.

A kiváló tudós életében két nővérét is támogatta, kiknek nem volt gondjuk a megélhetésre. Halála utána azonban a két idős nő minden támogatás nélkül maradt és lerongyolódva, már hónapok óta egy szűk kecskeólban lekik együtt az állatokkal.

Ebben a szűk és bűzös ólban tengették életüket, ruha nélkül, szinte meztelenül, - ugyhogy az utcára se mehettek – ás a szegénysorsu szomszédok ételmaradékaiból tartották fenn magukat.

A napokban tudomást szerzett erről a példátlan nyomorról a város vezetősége és negyedévi 14 pengő segélyt utalt ki a két idős nőnek. Alig kapták azonban meg a segélyt, váratlan meglepetés érte őket, el kellett hagyniok a kecskeólat, mert a tulajdonos azzal az indoklással, hogy ujabb két kecskét vásárolt, és így nincs már hely a szűk ólban, kitette őket „lakásukból”.

A két 80 éves nővér most minden támasz nélkül az utcára került, míg végre a Trefort-utca 9. szám alatt egy tetőnélküli, víztől átázott, penészes oduba kerültek, melynek csak a négy fala van meg. A 14 pengő városi segély azonban nem volt elég a 24 pengős negyedévei lakbérre és a két idős nő félmeztelenül, cipő nélkül kóborgott a győri utcákon és a temetők környékén, hogy a hiányzó 10 pengőt megkeresse.

Igy és Győrött mindenkitől elhagyatva néhai dr. Kont Ignácnak, a párizsi magyar tudósnak, ki míg élt minden szavával a magyar kulturáért harcolt, két elaggott nővére.