Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta el

Lahore, december 29.
A Reuther-ügynökség jelenti: Az indiai nemzeti kongresszus teljes ülését ma nyitotta meg Pandit-Javaharlal Nehru elnök, aki beszédében hangoztatta, hogy szocialista és köztársasági alapon áll és visszautasítja a dominiumok stautumait.

A kongresszus céljait röviden a következőkben foglalja össze: Harc a teljes nemzeti függetlenségért, a jelenlegi önálló törvényhozási intézmények bojkottja és az adósztrájk kimondása, harmicezer indus jelenlétében, tomboló lelkesedés közepette fölvonta India nemzeti lobogóját.

A kongresszus épületében kívül összesereglett tömeg lelkesedésében áttörte a rendőrkordont. A nagy tolongásban sokan elájultak.

A kongresszus intézőbizottsága tiz óráig tartó ülésben foglalkozott Ghandi javaslatával, amely India teljes függetlenségére irányul és elutasítja a londoni tanácskozásokon való részvételt. Ghandi javaslatát 131 szavazattal 89 ellenében elfogadták.

Ellenben elutasították Bose nemzetei párti képviselő javaslatát, aki az Angliával való viszony azonnali megszakítását inditványozta és az általános sztrájk mellett tört lándszát.