Osztrák - magyar viadalok 1900-1920-ig

Habsburg Ottót megkérdezi a sportriporter:
- Kinek szurkol a ma esti osztrák-magyar mérkőzésen?
- Miért? Kivel játszunk?


Az osztrák és a magyar válogatottat gyakran mint ősi riválisokat emlegetik a sportújságírók és sportriporterek. Az elnevezés helytálló, ha arra gondolunk, hogy a két csapat történelme során több mint 100 alkalommal találkozott egymással. Az osztrák-magyar mérkőzések számánál mindössze angol-skót találkozót rendeztek többször.

A két válogatott már az első hivatalos mérkőzését is egymás ellen játszotta le. A találkozó 1902. október 12-én Bécsben, a Prater Stadionban volt. Az eredmény a „sógoroknak” volt kecsegtető, 5:0-ra diadalmaskodott az osztrák csapat.

Ezt követően a két labdarúgó szövetség megállapodott abban, hogy évente két alkalommal találkoznak majd az együttesek. A mérkőzések színhelyei Bécs, illetve Budapest lesznek. A gyakori találkozók ellenére minden ütközet fokozott érdeklődés mellett, telt ház előtt zajlott. Az első világháború kezdetéig így huszonnégy osztrák-magyar mérkőzést játszottak le.

A háború alatt sem állt le a futball-élet, bár a játékosok többsége koránál fogva besorozásra került, ám attól függően, hogy hol állomásoztak éppen a katonák, játszottak labdarúgó mérkőzéseket. Az osztrák-magyar párharcok száma nemcsak hogy nem csökkent, épp' ellenkezőleg: évente már három-négy mérkőzést is lebonyolítottak.

A korabeli sajtó ezeket „háborús” magyar-osztrák mérkőzésként emlegette és külön sorszámozta. Ezeknek a meccseknek a bevétele gyakran a hadi kiadásokhoz járult hozzá, de előfordult köztük néhány jótékonysági mérkőzés is. Összesen tizenhat mérkőzést vívott a két szövetséges válogatott egymással. Az osztrákokon kívül csak a semleges svájciakkal mérkőzött ekkor a magyar együttes.

A háború után a központi hatalmak országainak sportolóit nem látták szívesen a szembenálló felek, az antwerpeni olimpián sem vehettek részt, továbbá válogatott mérkőzéseket sem vívtak csak egymás közt. A 20-as évek elején enyhült a ellenérzés, és egyre több európai válogatott mérkőzött mind a magyar, mind az osztrák nemzeti tizeneggyel, de a magyar-osztrák rangadók sora tovább folytatódott…

Major Tibor