A belga herczeg és a szoczialisták

A belga szoczialisták Gentben óriási, mintaszerü gyárat alapitottak Vooruit névvel, szövetkezeti alapon. Albert királyi herczeg, a trónörökös fia, a minap levelet irt a gyár igazgatójának s engedelmet kért a gyár megtekintésére, mert ő és felesége, mint irta, népét nemcsak hallomásból, hanem személyes tapasztalás utján is meg akarja ismerni.

A gyár igazgatósága erre a következő levelet irta a herczegi párnak:
Tisztelt Albert úr és kedves Erzsébet! Becses levelére van szerencsénk önt arról értesiteni, hogy a mi gyárunk berendezését mindenki megtekintheti. Nagyon örülünk, ha önnek is megmutathatjuk, hogy mit tud müvelni a nép s ha önt is meggyőzhetjük arról, hogy a szocziálisták nem felforgatók, a mint ezt önnel gyakran el akarják hitetni. Mivel azonban gyárunkat vasárnap tizenkét órakor mindig bezárjuk, lekötelezne bennünket, ha jóval tizenkét óra előtt jönne, hogy személyzetünk vasárnapi munkaszünete ön miatt kárt ne szenvedjen. Szövetkezetünk egyik nyugalmazott tagja, De Loore úr elismerésre méltó szivességgel vállalkozott arra, hogy önt klauzolja és fölvilágositással szolgál mindenben, ha ön ugy kivánja. Fogadja, kedves Albert és Erzsébet, testvéri üdvözletünket. A Vooruit-gyár igazgatósága, Dagobert J.

Hogy e szives, de kissé még szokatlan meghivásnak engedni fog-e majd „kedves Erzsébet és Albert”, arról egyelőre még nem szólanak.