Statárium Zágrábban

A bánnak távirati intézkedésére elrendelt rögtönitélő biróságot a következő hirdetés tudatta:
Zágráb fővárosban és Stenjevecz rendezett tanácsu városban (zágrábi járás) a lázadás, gyilkosság, rablás, gyujtogatás és idegen tulajdonnak megkárositása által elkövetett nyilvános erőszakra nézve statárium lép életbe.

Ennélfogva utasittatik a városi tanács, illetőleg a járási hatóság feje, hogy ezt a rendeletet haladéktalanul, lehetőleg dob- és trombitaszó mellett közhirré tegye. Azonkivül a városi tanács ezt a rendeletet a főváros minden részében, a köztereken függeszsze ki, továbbá a járási hatóság hozza azonnal köztudomásra ezt a rendeletet és utasitja a stenjevczei községi hivatalt, hogy ezt a rendeletet minden faluban függesztesse ki és mind a két hatóság tartozik azonkivül a Zágráb fővárosban megjelenő ujságokban közzétenni ezt a rendeletet.

Mindenki tartózkodjék a lázadó csoportosulásoktól és minden erre való serkentéstől, valamint az ezekben való minden résztvételtől. Mindenki köteles a hatósági közegek rendelkezéseihez alkalmazkodni, mert mindenki, a ki a föntebb fölsorolt bűntettek bármelyikét elköveti, a melyért statáriumot kihirdetni kellett, a törvény szigora szerint halállal fog bünhödni.