Át kell alakitani a tassi erőtelep berendezését

A soroksári Dunaágban eszközölt különböző vizügyi épitkezésekkel kapcsolatosan ismeretes, hogy a tassi zsilipnél egy hydro-elektromos centrálét épitettek. A telep kétszer 400 KVA teljesitményü. A terv az volt, hogy ha ez a telep beválik és a vizviszonyok lehetővé teszik, akkor az üzemi tapasztalatokhoz képest a soroksári Dunaágban, egy feljebbeső ponton egy nagyobb elektromos áramtermelő telepet épitenek.

A kikötő-kormánybiztosság tervei szerint a Ganz-Villamossági által megépitett hydroelektromos telep kb. egy éve készen van, de a termelhető elektromos energia értékesitése még mindig késik. Itt is az történt, amire másutt nagyban láttunk példát: nagy költséggel megépitettek egy áramforrást s csak annak elkészülte után néztek körül, hogy kinek is fogják eladni az energiát. Mindenütt másutt a világon forditott a helyzet, előbb megszerzik az alapterheléshez és a rentabilitás biztositásához szükséges fogyasztókat s aztán fektetik be a tőkét az épitkezésbe.

A tassi telep energiájának értékesitésére először a Községfejlesztő és Közüzemi R. T., ráckevei villamossági vállalat tett ajánlatot. Hosszas tárgyalások után a kikötő kormánybiztossága nem kötötte meg vélük a végleges szerződést.

A Salgó is érdeklődött a telep bérlete iránt, azonban eredményes tárgyalás nem alakult ki. Legutóbb a MÁK kezdett tárgyalásokat s az a terve, hogy bekapcsolja a tassi vizierő-telepet az érdekeltségéhez tartozó Fejérmegyei Villamossági R. T. 22.000 Voltos hálózatába. Ennek azonban sulyos akadálya az, hogy a tassi telepen oly transzformátorok vannak már felállitva, melyek a generátorfeszültséget 15.000 Volt átviteli feszültségre emelik fel.

Ennekfolytán sürgős szüksége merült fel annak, hogy a még üzemben sem volt transzformátorokat átalakitsák 15.000 Voltról 22.000 Volt feszültségre, melynek megtörténtével remélik, hogy végre sikerülni fog a nagy költséggel épült telep fehér szénnel termelhető energiáját értékesiteni és ezzel a vidék áramellátását biztositani.