A londoni egyezmény és a magyar posta

A minap fogadta el a törvényhozás a londoni, 1929. évi egyetemes postaszerződés becikkelyezéséről szóló törvényjavaslatot. Az egyezmény főkép három vonatkozásban érinti a magyar postát.

Rendszeresitettek az egyezmény során egy uj levélpostai küldeményfajtát.
Ez arra hivatott, hogy az egy kilogramnál kisebb sulyu áruk a levélpostával való gyors továbbitás előnyében részesülhessenek. A nemzetközi csomagszolgálat ugyanis jóval lassubb, mint a levélszolgálat, amelynek a továbbitására minden országban a leggyorsabb vonatokat is igénybe veszik.

A könyvek eddig 50%-os dijmérséklést élveztek.
A jövőben ezt a kezdvezményt nemcsak a kiadók vehetik igénybe, hanem bárki. Azokat a könyveket, amelyek – boritékot és védőlapokat kivéve – hirdetéseket tartalmaznak, kizárják a kedvezményből.

Végre kötelezővé tették a három év előtti hágai légipostakonferencia megállapodásait. A csomagegyezményben kimondották, hogy a csomagok sulyhatára a jövőben magasabb: 20 kilogram.

A törvényjavaslat megokolásában megjegyzi a kereskedelmi miniszter, hogy a szerződés számos kisebb-nagyobb ujitással könnyiti meg a közönség számára a postai szolgálat igénybevételét.